Anızlarda ekim toprağı kurtarır |
Türkiye’de hububat tarlalarının yüzde 30’unun yakılmasıyla her yıl 6-8 milyon tonluk organik maddenin kül olduğu, sorunun çözümü için çiftçinin anıza ekim uygulamasına geçmesi gerektiği belirtildi. Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Bağcı, geleneksel ekim yönteminden vazgeçilerek toprağa en az müdahale ile yapılan ekim yönteminin ‘’Koruyucu toprak işlemeli ekim yöntemi’’ olarak adlandırıldığını belirtti. Koruyucu toprak işlemeli ekim yönteminin azaltılmış toprak işlemeli ekim, doğrudan ekim (anıza ekim) ve malç ekim gibi ekim yöntemlerini içerdiğini anlatan Bağcı, koruyucu toprak işlemeli ekim yöntemlerinde en önemli amacın toprağın ve çevrenin korunması olduğunu söyledi. Bağcı, anıza ekimin, ülke toprak yapısına ve verimliliğine, dolayısıyla ülke tarımına önemli katkılar sağlayacağı düşüncesinde olduklarını sözlerine ekledi. |
07.10.2010 |