Yurt Haber |
Dünyanın havucu Konya’dan |
HAVUÇ üretim merkezi olarak bilinen Konya’nın Kaşınhanı bölgesinde üretilen havuçlar, Romanya, Bulgaristan, İtalya, Sırbistan başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor. Konya Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Celal Yıldız, yaptığı açıklamada, Konya’nın Ereğli ilçesi ve Kaşınhanı bölgesinde yoğun olarak havuç üretimi yapıldığını belirtti. Özellikle Kaşınhanı’nda üretilen havuçların bölgenin iklim yapısı ve toprak özelliklerine bağlı olarak renk, aroma ve lezzet açısından daha kaliteli olduğunu ifade eden Yıldız, Konya’da üretilen havuçların başta Romanya, ve Bulgaristan olmak üzere İtalya, Sırbistan, Gürcistan, Kazakistan, Moldovya, Suudi Arabistan gibi birçok ülkeye ihraç edildiğini kaydetti. Yıldız, Konya’nın Ankara Beypazarı ve Hatay Kırıkhan ile birlikte Türkiye’nin 3 önemli havuç üretim merkezinden biri olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: "Geçen yıl Konya’da dünyanın 10’u aşkın ülkesine 20 bin tona yakın havuç ihracatı gerçekleştirildi. Bu yıl Ağustos ayıyla birlikte toplam ihracatımız 10 bin tona yaklaştı. Havuç dolayısıyla Konya’da önemli bir istihdam oluştuğunu, çok sayıda çiftçinin de bu üründen para kazandığını dile getiren Yıldız, çevre il ve ilçelerden çok sayıda tarım işçisinin Kaşınhanı’ndaki tesislerde istihdam edildiğini bildirdi. |
29.09.2010 |