14 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

Irak’ta tutukluların durumları çok kötü

Uluslararasi Af örgütü, Irak cezaevlerindeki tutukluların durumunun çok kötü olduğunu bildirerek, genellikle tutukluların yıllarca yargılanmadan hapishanelerde kaldığını bildirdi.

Merkezi Londra’da bulunan örgütün yayımladığı 59 sayfalık raporda, Iraklı tutukluların geniş çaplı işkence ve kötü muamelelere maruz kaldığı, aileleriyle çok az görüşebildiği ve yasal yardım alamadığı vurgulandı.

Iraklı yetkililerin gözetiminde halen 30 bin kadar tutuklu olduğu ifade edilen raporda, gerçek rakamın ise bilinmediği yazıldı. Raporda, tutukluların kalabalık koğuşlarda kaldığı, ciddî sağlık sorunları olduğu, bazen mahkeme yüzü görmeden yıllarca cezaevinde kaldığı ifade edildi. Örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan sorumlu direktörü Malcolm Smart, tutukluların haklarının sistematik olarak ihlal edilmesinden Iraklı güvenlik güçlerinin sorumlu olduğunu dile getirdi. Af Örgütü uzmanları, tutuklulara ayaklardan asılma, kablo ve borularla dövülme, tırnakların kerpetenlerle çekilmesi ve vücutların matkapla delinmesi gibi işkence yöntemleri uygulandığını belirttiler. Raporda ayrıca, bazıları ölüm cezası almış yüzlerce kişinin işkenceyle verdiği ifadeler yüzünden mahkûm edildiği bildirildi. Af Örgütü, tutukluların çoğunun, direnişçilere yardım ettiği söylenen Sünniler olduğunu, Amerikan karşıtı Şiî lider Mukteda El Sadr’ın Mehdi Ordusu’na üye yüzlerce Şiî’nin de tutuklular arasında bulunduğunu belirtti.

Raporda, Irak’ı terketmekte olan Amerikan güçlerinin, 2007’nin ortalarından bu yana yaklaşık 23 bin tutukluyu serbest bıraktığı ya da Iraklı yetkililere teslim ettiği, halen Amerikan güçlerinin elinde yaklaşık 200 tutuklu bulunduğu kaydedildi.

14.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Aynı Allah’a inanıyoruz

  İsveç, trafikte örnek ülke olacak

  Kafkaslarda operasyon: 15 ölü

  Irak’ta tutukluların durumları çok kötü

  Afrika yardım bekliyor

  Mahsur madenciler egzersize başlayacak

  UAEK yönetim kurulu Viyana'da toplandı

  Keşmir’de Hindistan’a karşı protestolar devam ediyor

  Mladiç'in eşi “ruhsatsız silâh”tan yargılanacak

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.