Kuru üzümde atık yağ kullanımı iddiası |
BİTKİSEL Atık Yağ Toplayıcıları ve Elektrik Üreticileri Derneği (BAYTED) Başkanı Mustafa Ezici, Ege Bölgesi’nde, bazı üreticilerin, üzümü kurutmak için, bandırma malzemesi olarak atık yağ kullandıklarını ileri sürdü. Ezici, dernek olarak Ege Bölgesi’nde topladıkları atık yağ miktarında son dönemde bir azalma olduğunu belirterek, bunun sebebini araştırdıklarında, atık yağ vermesi gereken bazı işletmelerin bu yağı kilosu 1,5 liraya üzüm üreticilerine, köylülere sattığını belirlediklerini söyledi. Üzümde kurutma işlemi yapılırken, yapışmayı önlemek, parlak görünmesini sağlamak amacıyla ‘’bandırma’’ işlemi yapıldığını anlatan Ezici, şu bilgiyi verdi: ‘’Yaptığımız incelemeler sonucunda, İzmir, Akhisar, Manisa, Denizli’nin köylerinde, üreticilerin, kurutacakları üzümü bitkisel yağa batırdıktan sonra serdiklerini belirledik. Bandırma işlemi denen bu işlemde sağlıklı bitkisel yağlar yerine, bazı üreticiler piyasada 1,5 liraya satılan atık yağları kullanıyorlar. Bu durum, bakanlık tarafından yapılacak analizlerde de görülebilir. Atık yağlar, insan sağlığı için çok büyük bir risk oluşturuyor ve kanserojen olduğu biliniyor. İlgili bakanlıkların bu konuda önlem alması gerekir.’’ Ezici, ‘’Şimdiye kadar yapılan analizlerde kuru incirde atık yağa rastlandı mı’’ sorusu üzerine, ‘’Şimdiye kadar bu yönde analiz yapıldığını sanmıyorum. Belki hiç bakılmadı, yapılsa çıkar’’ diye yanıt verdi. |
13.09.2010 |