Tarım alanlarında ‘deniz suyu’ tehdidi |
TÜRKİYE'NİN en önemli yaş sebze ve meyve ambarlarından birisi olarak gösterilen Mersin’in Silifke ilçesinde, deniz suyunun Göksu Irmağı’ndan Sökün Deresi’ne kadar ulaşmasının, buradan arazilerini sulayan çiftçileri kaygılandırıyor. Tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığı Silifke ilçesinde faaliyet gösteren Silifke Sulama Birliği Başkanı Mehmet Kaplan, Aşağı Göksu 2. Merhale Projesi’nin hayata geçmemesi nedeniyle bu bölgede arazileri bulunan çiftçilerin sulama suyu sıkıntısı yaşadığını kaydetti. Son yıllarda deniz suyunun Göksu Irmağı üzerindeki Sökün Köprüsü’ne kadar gelmesiyle daha önce ırmaktan motopomplarla sulanan arazilerin artık tuzlu su nedeniyle sulanamaz hale geldiğini ifade eden Kaplan, birlik sahası içerisinde tuzlu su tehlikesiyle karşı karşıya kalan 20 bin dönüm arazi olduğunu, bu arazilerde çeltik başta olmak üzere çilek, mısır, buğday ve bakla üretiminin yapıldığını belirtti. Göksu Irmağı’nda suların azaldığını, suyun her geçen gün azalmasıyla da ırmağın denize döküldüğü deltada, deniz suyunun hakim olmaya başladığını vurgulayan Kaplan, tehlikenin denizden 5 kilometre içeriye kadar olan alanda kendini hissettirdiğini söyledi. Sıkıntının ortadan kaldırılması için acil önlem alınması gerektiğine dikkat çeken Kaplan, ‘’Ya denizle Göksu arasına bir set çekilmesi ya da ikinci merhale sulama suyu projesinin biran önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Çünkü aşağı Göksu İkinci Merhale Projesi kapsamında Göksu Nehri sol sahil şeridindeki arazilerin sulanması amacıyla sulama ve su tahliye kanalları yapılacak. Bu da üreticileri rahatlatacak’’ dedi. Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can da tuzlu suyun tarım ürünlerine büyük zarar verdiğini, acilen çözüm bulunmasını gerektiğini belirtti. |
13.09.2010 |