Kültür-Sanat |
YAYINCILAR KOCATEPE’DE UMDUĞUNU BULAMADI |
Her yıl geleneksel olarak Ramazan ayı boyunca, Kocatepe Camii avlusunda düzenlenen Ankara 29. Kitap ve Kültür Fuarı’nda yayıncılar bu sene okuyucunun ilgisizliğinden şikâyetçi. Ramazan’ın 27. gecesiyle birlikte sona erecek olan fuara katılan yayınevleri bu sene umduğunu pek bulamadı. Bazı yayınevleri ise, her geçen yıl ilginin daha da azaldığı fuara, önümüzdeki senelerde katılmayı düşünmüyor. Önceki yıllarda 120’den fazla yayınevinin katıldığı fuara, geçen sene 90 civarında yayınevi katılırken, bu seneki rakam ise 60’ta kaldı. Yayınevleri yetkililerinin bir çoğu bu durumdan fuar organizatörlerini sorumlu tutuyor. Diyanet Vakfı’nın düzenlediği fuara katılımın azlığının bir başka sebebi ise havaların oldukça sıcak olmasıydı. Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz yayıncıların ortak tepkisi, fuar organizatörlerinin fuarın tanıtımını yeteri kadar yapmadıkları yönündeydi. Gazetemize fuarla ilgili görüşlerini aktaran Akademisyen Yayınevi satış sorumlusu Hulusi Sidal, Diyanet’in düzenlediği fuara ilk defa katıldıklarını, ama umduklarını bulamadıklarını ifade etti. Sidal şunları söyledi: “İlk defa katıldığımız bu fuarda bir çok eksiklikler dikkatimizi çekti. Sözgelimi ayın 16’sında bütün stantlar açık olduğu halde, resmî açılış ancak ayın 19’unda gerçekleştirilebildi. Fuar organizatörleri fuarın tanıtımını neredeyse hiç yapmamışlar.” Ramazan ayının çok sıcak geçmesinin fuarı da etkilediğini vurgulayan Sidal fuarın önümüzdeki senelerde Kocatepe Camii yerine Hacı Bayram Veli Camii’nde yapılmasının ilgiyi arttıracağını düşündüğünü de sözlerine ekledi. BİR BİR VAZGEÇİYORLAR İlim Yurdu Yayınevi satış sorumlusu Zehra Nazlı ise, fuara her yıl aynı yayınevlerinin katıldığına dikkat çekerek, farklı yayınevlerinin de ilgi göstermesiyle fuara renklilik geleceğini savundu. Her geçen sene yayınevlerinin fuara katılmaktan bir bir vazgeçtiklerini de hatırlatan Nazlı, “Diyanet Vakfı stant fiyatlarını oldukça yüksek tutuyor. Bence önümüzdeki sene stant fiyatlarında daha indirimli bir uygulamaya gidilebilir. Bunun yanında fuarı ziyaret eden bir çok kişi 'Haberimiz yoktu' şeklinde şikâyette bulunuyor. Bu da yeteri kadar tanıtım yapılmadığını gösteriyor aslında” dedi.
MEDYA DESTEĞİ GÖZARDI EDİLMİŞ Altınoluk Yayınevi yetkilisi Ali Fevzi Yalçın da hafta sonları ve teravih sonrası hariç fuara pek ilgi gösterilmediğinden şikâyetçi. Diyanet Vakfı’nın medya desteğini göz ardı ettiğini belirten Yalçın, “Sadece üç beş radyoda tanıtım yapıldı. Bu sebeple de fuardan neredeyse hiç kimse haberdar değil. Teravih için buraya gelenler 'Aa! Burada fuar varmış' diye tepki gösteriyorlar. Bunun yanında fuarda stant fiyatları da el yakıyor. 20 gün kadar süren fuara katılan esnaf, ödedikleri stant kirasını nasıl çıkaracaklarının derdine düşmüş durumda. Kitap fiyatlarında kâr marjını minimuma indirmemize rağmen, yeteri kadar satış yapamadığımız için şimdi gelecek senelerde 'Bu fuara katılır mıyız?'” diye kafamızda şüpheler uyanmıyor değil” ifadelerini kullandı.
YETERİNCE TANITIM YAPILMAMIŞ Azim Dağıtım yetkilisi Hasan Türkan ise, “Biz sürekli fuarlara katılan bir firmayız ve her geçen sene fuarlara ilgide bir gerileme olduğunu gözlüyoruz. Bu fuardan ümitliydik, ancak beklediğimiz ilgiyi bulamadık. Bunda fuarın tanıtımının yeterli derecede olmamasının etkili olduğunu düşünüyoruz. Görüyorum ki, fuara gelen bir çok müşteri fuardan haberdar olmadıkları konusunda şikâyetçi. Buna derhal bir çare bulunması gerekiyor. Bunun sorumluluğu organizasyonu yapan Diyanet Vakfı’dır. Onlara da sormak gerekiyor” dedi.
DİYANET VAKFI CEVAP VERMEDİ Yayınevlerinin şikâyetleri konusunda görüş almak istediğimiz Diyanet Vakfı yetkilileri ise sorularımızı cevaplamaktan kaçındı. İsmini vermeyen bir Diyanet Vakfı yetkilisi ise, yayınevlerinin kendi reklâmlarını kendileri yapabileceklerini ve stand fiyatlarının da yeterince makul olduğunu iddia etti.
FİKRET DAŞAŞAN-Ankara |
08.09.2010 |