Fiyat farkı yüzde 400’lere çıktı |
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) üreticiden tüketiciye gıda fiyatlarındaki değişimleri takip etmek amacıyla her ay yaptığı araştırma sonucuna göre, Ağustos ayındaki üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 393’lere ulaştı. Ürün grupları itibarıyla bakıldığında ise bu oranın yaş sebze ve meyvede yüzde 260,7 kurutulmuş ürünlerde yüzde 392,8 baklagillerde yüzde 290,9 pirinçte yüzde 166,4’lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 203’lere kadar çıktığı kaydedildi. TZOB tarafından yapılan açıklamada, Ağustos ayındaki market fiyatlarına baktığında; 8 üründe fiyat değişimi olmazken, 9 üründe azalma, 12 üründe ise fiyat artışı olduğu belirtildi. Limon, kavun, nohut, yumurta, süt, tavuk eti, toz şeker ve pirinç fiyatlarında değişim görülmezken, yeşil mercimek, kuru incir, kuru fasulye, armut ve havuçta fiyat düşüşleri görüldü. Buna karşılık, karpuzda yüzde 100,4, salatalıkta yüzde 58,3, yeşil fasulyede yüzde 46,4, sivri biberde 30,6 domateste yüzde 25,6, patlıcanda yüzde 24,8, şeftalide yüzde 9,5, kuru kayısıda yüzde 7,5, dana etinde yüzde 7,1, elmada yüzde 6,4, kuzu etinde yüzde 5,7, kırmızı mercimekte ise yüzde 0,7 fiyat artışı oldu. Ağustos ayındaki ‘’üretici fiyatlarına’’ bakıldığında ise nohut, pirinç, kuru kayısı, yumurta, süt ve kuzu etinde fiyat değişimi olmadığı, karpuzda yüzde 177,5, salatalıkta yüzde 89,2, kavunda yüzde 54,2, sivri biberde yüzde 52,6, yeşil fasulyede yüzde 50, patlıcanda yüzde 49,1, domateste yüzde 31,7, patateste yüzde 21,9, kuru üzümde yüzde 14,9, elmada yüzde 14,8, havuçta yüzde 9,8, limonda yüzde 9,6, dana etinde yüzde 2,7, kırmızı mercimekte ise yüzde 1,9 fiyat artışı olduğu görüldü.
ÜRETİCİ FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ MARKETLERE YANSIMIYOR
Açıklamada, “Ağustos ayında üretici ve market fiyatlarını birlikte değerlendirdiğimizde üretici ve markette karpuz, salatalık, yeşil fasulye, sivri biber, domates, patlıcan ve dana eti fiyat artışının görüldüğü ürünler olmuştur. Başta karpuz olmak üzere yaş sebze meyvede görülen fiyat artışında, yaz döneminde meydana gelen iklim değişiklikleri etkili olmuştur. Nitekim Ağustos ayında meydan gelen yüksek sıcaklıklar açıkta yetiştirilen ürünlerde yanmaya yol açmıştır” değerlendirilmesinde bulunuldu. Açıklamada dana etinde marketlerdeki fiyat artışı üreticideki fiyat artışından fazla olduğuna dikkat çekilirken, kuru kayısı ve kuzu etinde üretici fiyatı geçen aya göre değişmezken, market fiyatlarının artış gösterdiği ifade edildi. Açıklamada, “Görüldüğü üzere üretici fiyatlarındaki düşüş marketlere yansımamıştır” denildi. |
02.09.2010 |