29 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Aile-Sağlık

Beslenmenize dikkat edin

MİDE kanseri, karnın sol üst bölgesinde bulunan midenin herhangi bir noktasına yerleşen, genellikle lenf bezleri, karaciğer ve akciğere yayılan bir kanser türü.

En sık görülen kanser türleri arasında 4. ancak kanserden ölümlerde 2. sırada yer alıyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat, “Çeşitli sebeplerden dolayı midenin mukoza zarında tümörler gelişir, bu tümörlerden kötü huylu olanlar, kansere yol açar” diyor. Mide kanseri, erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla görülüyor. Ülkemizde de sık görülen mide kanserinden dünyada her yıl ortalama 800 bin kişi ölüyor. ABD’de her yıl yaklaşık 25 bin kişi mide kanserine yakalanıyor. Etli gıdalara isteksizliğin önemli bir mide kanseri belirtisi olduğunu belirten Prof. Polat, hastalığın erken dönemde genellikle belirti vermediğini söylüyor: “Başlangıçta hazımsızlık ve şişkinlik, özellikle etli gıdalara karşı isteksizlik görülür. Daha geç dönemlerde ise karın ağrısı, bulantı, kusma, gıda alımından sonra şişkinlik, kilo kaybı görülmektedir. Daha önce herhangi bir şikâyeti olmayan 40 yaş üzerinde bir kişide hazımsızlık ve kilo kaybı gibi durumlar, hastalık açısından değerlendirmeyi gerektiren belirtilerdendir.”

TEDAVİNİN BAŞARISI İÇİN ERKEN TEŞHİS GEREKLİ

Mide kanseri teşhisinde en önemli yöntemin endoskopi olduğunu belirten ve “Risk grubundaki olgulara mutlaka endoskopi yapılmalıdır” diyen Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat, mide kanserinde teşhis ve tedavi yöntemleri hakkında ise şunları söylüyor: “Endoskopinin uygun kullanımı ile hastalığı erken evrede yakalamak mümkün olabilmektedir. Özellikle Japonya’da endoskopinin etkin kullanımı; erken tanıyı ve buna bağlı olarak hastalıktan kurtularak uzun yaşam sonuçlarını da beraberinde getirmiştir.”

BESLENME ALIŞKANLIĞI VE SİGARA EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜ

MİDE kanserini tetikleyen birçok sebep bulunduğunu vurgulayan Prof. Polat, midede kansere yol açabilecek durumları şu şekilde özetliyor: Beslenme Tarzı: Beslenme alışkanlığının önemli rol oynadığı mide kanserinde özellikle mangalda pişmiş et ve benzeri gıdalar, aşırı tuzlanmış ve salamura yapılmış sebzeler, mide kanserinin oluşumunda etkin rol oynar. Mide kanserinden korunmak amacıyla Akdeniz mönüsü tarzında beslenme koruyucu sayılabilecek tedbirlerdendir. Taze ve tabiî olan sebze ve meyveler yine mide kanserine karşı koruyucu özelliğe sahiptir.

Sigara ve Alkol: Sigara, önemli aynı zamanda da önlenebilir bir mide kanseri sebebidir. Sigaranın mide kanserine olan tetikleyici özelliğine bir de alkol ile birlikte tüketiminin eklenmesi, mide kanseri olma oranını çok daha fazla arttırmaktadır. Bunun için sigara ve alkolden uzak durulması önerilmektedir.

Genetik: Birçok hastalık gibi mide kanserinde de genetik faktörlerin etkili olabileceği bilinmektedir. Bütün mide kanserli olguların yaklaşık yüzde 10’unda genetik faktörler ön planda bulunmaktadır.

29.08.2010


Sindirim problemine karşı muz ve brokoli tüketin

SEBZE ve meyvelerin posalarının, zararlı bakterilerin sindirim sistemindeki hücrelerin içine geçişine karşı etkisini araştıran bilim adamları muz ile brokolinin içerdiği liflerin oldukça yararlı olduğunu gözlemledi.

Muz ve brokolinin içerdiği lifler, mide ve bağırsak problemlerine iyi geliyor.

Sebze ve meyvelerin posalarının, zararlı bakterilerin sindirim sistemindeki hücrelerin içine geçişine karşı etkisini araştıran bilim adamları, “plantain” cinsi büyük bir muz ile brokolinin içerdiği liflerin oldukça yararlı olduğunu gözlemledi. Bu liflerin, ishal ve karın ağrısı gibi semptomlar gösteren kronik iltihabi bir bağırsak hastalığı olan Crohn’a karşı yararlı olduğunu belirleyen bilim adamları, işlenmiş gıdalarda kullanılan ortak bir maddenin ise hastalığın ilerlemesine yol açtığını tesbit etti. Araştırma ekibinden Barry Campbell, elde ettikleri sonuçların, farklı beslenme ögelerinin bakterilerin bağırsak içindeki hareketi üzerinde oldukça etkili olabileceğini ortaya koyduğunu söyledi. Cambell, “Vitaminler ve minareller açısından zengin olan “plantain” ve brokolinin sağlığa faydalarını genel olarak zaten biliniyordu. Ancak Crohn hastalarındaki iltihabi duruma karşı doğal savunma sistemine nasıl destek olduğu konusunda şimdiye kadar bir fikrimiz yoktu” diye konuştu. Bilim adamları, bu hastalıktan mustarip olanların, hastalığın tekrarlanmaması için işlenmiş gıdalardan uzak durmaları ve bu lifleri tüketmeleri tavsiyesinde bulundu.

29.08.2010


Kesilsin denilen parmaklar oksijenle kurtarılıyor

ÖZEL basınç odalarında uygulanan ‘yüzde 100 oksijen’ yöntemi diyabete bağlı ayak yaralarından otizme, karbonmonoksit zehirlenmesinden beyin ödemine ve kemik iltihaplarına kadar birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor.

Hiperbarik oksijen tedavisi denen yöntem sayesinde doktorların kesilmesine karar verdiği parmaklar tamamen iyileşiyor. Hiperbarik oksijen tedavi merkezlerden biri de Adana’da bulunuyor. Çevre illerden de hastaların geldiği Adana’daki merkezde günlük 40 hasta tedavi görüyor.

29.08.2010


Kalp hastalıkları ve kansere karşı siyah pirinç

YÜKSEK oranda lif ve mineral içermesine karşın şeker oranı düşük olan siyah pirinç, kalp hastalıkları ve kanserden koruyor.

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, ABD’nin güneyinde yetiştirilen siyah pirinçten alınan lif örneklerini analiz eden bir grup bilim adamı, ürüne rengini veren ve hücre yenileme, yani antioksidan özelliği kazandıran antosiyaninler açısından çok zengin olduğunu gözlemledi. Louisiana Devlet Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmanın ekibindeki Doktor Zhimin Xu, sadece bir kaşık siyah pirinç kepeğinde dahi bir kaşık yabanmersinindekinden daha az şeker, ama daha çok antosiyanin bulunduğunu söyledi. Doktor Zhimin Xu, bir zamanlar anavatanı olan Çin’de hükümdarların sofrasını süsleyen ve daha yeni yeni dünyadaki kullanımı yaygınlaşmaya başlayan siyah pirincin lif ve E vitamini açısından da zengin olduğunu belirtti. Bilim adamları, bu ürünün, içerdiği zararlı molekülleri temizleyen antioksidanlar sayesinde damarların korunmasına yadımcı olabileceğinin ve kansere yol açan DNA bozulmasını önleyebileceğinin altını çizdi.

29.08.2010


Ülser ilâcı piyasadan çekiliyor

Ülser ilâcı piyasadan çekiliyor ...

SAĞLIK Bakanlığı, “Nevofam 40 mg. Tablet” adlı ilâcın bir serisinin piyasadan geri çekilmesini istedi. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, ülser, gastrit ve reflü gibi mide hastalıklarının tedavisinde kullanılan “Nevofam 40 mg. Tablet” adlı ilacın 09H245211 seri numaralısının (İmal tarihi: 08.2009-Son kullanma tarihi: 08. 2011) yapılan inceleme ve analiz sonuçlarına göre uygun bulunmadığını belirterek, 2. sınıf B seviyesinde geri çekme işlemi uygulanmasını istedi.

29.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.