Güncel |
En çok et fiyatı arttı |
Türkıye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ve market fiyatları birlikte değerlendirildiğinde geçen yıl Ramazan ayına göre, fiyatı en çok artan ürünlerin dana ve kuzu eti, limon, fındık ve kuru kayısı olduğunu söyledi. Bayraktar, Birlik Merkezi’nde yaptığı basın toplantısında, Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle gıda piyasalarında hareketlilik başladığını, gıda piyasalarında yaşanan bu hareketliliğinin bazı spekülatörlerin iştahını kabarttığını söyledi. Son bir haftadaki market ve üretici fiyatları birlikte değerlendirildiğinde karpuz, yeşil mercimek, kuru kayısı, dana ve kuzu etinde üretici fiyatının değişmediğini, market fiyatlarının ise arttığının görüldüğünü belirten Bayraktar, şunları kaydetti: ‘’Domates ve şeftalide ise üretici fiyatları düşerken, market fiyatları artış göstermiştir. Yeşil fasulye, soğan ve armutta ise marketlerdeki fiyat düşüşü üreticiden daha az olmuştur. Üretici fiyatlarındaki düşüş marketlere yansımamıştır. Ramazan öncesinde üretici ve market fiyatları arasındaki farkı incelediğimizde, üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 322’lere ulaştığı görülmektedir. Ürün grupları itibariyle baktığımızda ise bu oranın yaş sebze ve meyvede yüzde 322,5, kurutulmuş ürünlerde yüzde 279,1, baklagillerde yüzde 269,4, pirinçte yüzde 166,5’lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 203’lere kadar çıktığı görülmektedir. Üretici ve market fiyat farkının en fazla olduğu ilk beş ürün ise yüzde 322,5 ile salatalık, yüzde 294,5 ile patlıcan, yüzde 288,1 ile limon, yüzde 279,1 ile kuru incir ve yüzde 274,6 ile yeşil fasulyedir.’’ Marketlerde ve üreticide geçen yıl Ramazan öncesine göre, fiyatı en çok artan ürünlerin limon, dana eti, fındık, kuzu eti ve kuru kayısı olduğunu, fiyatı en çok düşen ürünün ise patates olduğunu ifade eden Bayraktar, geçen yıl Ramazan ayı ile karşılaştırıldığında yine sadece şeftalide fiyat değişimi görülmediğini, 11 ürünün fiyatında azalma, 15 ürünün fiyatında ise artış yaşandığını belirterek, geçen yıl Ramazan öncesine göre, üretici ve market fiyatları birlikte değerlendirdiğinde, fiyatı en çok artan ürünlerin dana ve kuzu eti, limon, fındık ve kuru kayısı olduğunu ifade etti. Ramazan ayında en uygun fiyatla satın alınabilecek ürün grubunun yine yaş sebze ve meyve olduğunu belirten Bayraktar, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayının sebze ve meyvenin kaliteli, bol ve ucuz olduğu bir mevsime denk geldiğini söyledi. Yumurta, süt ve et market fiyatlarının geçen yıl Ramazan öncesine göre artış gösterdiğini anlatan Bayraktar, hayvansal ürünlerde en fazla artışın kuzu ve dana etinde görüldüğünü söyledi. Buğday üretiminde Ukrayna ve Rusya’da bir miktar azalma olmasına karşılık 27 ülkeli Avrupa Birliği toplamında artış olduğunu dile getiren Bayraktar, bu sebeblerle dünya buğday fiyatlarındaki artışları suni bulduklarını belirtti. |
09.08.2010 |