06 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

BURSA ULU CAMİİ ESKİ İHTİŞAMINA KAVUŞACAK

Ulu Camiin, bugüne kadar yapılan en kapsamlı cephe temizleme ve çevre düzenlemesi ile eski ihtişamına kavuşması hedefleniyor.

OSMANLI’NIN ilk yerleşim yerlerinden Bursa’nın en önemli anıt yapılarından Ulu Cami’de başlatılan cephe ve çevre düzenleme çalışmaları hızla sürüyor. Tarihî levlaharın zaman içerisinde çalındığı Ulu Camii artık güvenlik kameralarıyla 24 saat izlenecek.

Çalışmaları yerinde inceleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk Ulu Camii ziyaret ettiğini hatırlattı. Altepe, çalışmalar tamamlandığında bu anıtsal yapının ilk günkü ihtişamıyla misafirlerini ağırlayacağını söyledi. Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı’nın ilk eserlerini verdiği Bursa’da 1402 yılında Yıldırım Beyazıt Han tarafından yaptırılan Ulu Camiinde bugüne kadar yapılan en kapsamlı cephe temizleme ve çevre düzenleme çalışmasını hayata geçiriyor. Çalışmalar kapsamında, öncelikle cenaze namazının kılındığı alanda çitle çevrili yeşil alan yeniden düzenlenerek, tören yapılan alan genişletilecek. Yeşil alandaki ağaçlar korunurken, bölgedeki toprak zemin kaldırılıp, abdest alma çeşmeleri daha geriye alınarak daha fazla cemaatin rahatça cenaze, cuma ve bayram namazı kılabileceği büyük bir alan ortaya çıkarılacak. Ayrıca, zemin yarım metre aşağıya indirilerek, caminin dışındaki su tahliyesini sağlayan drenaj kanalları yeniden aktif hale getirilecek. En önemli çalışma ise Ulu Camiin kuzeyindeki alt avludaki şadırvanların üzerleri, orijinalinde olduğu gibi ahşap kubbelerle örtülecek. Böylece caminin avlusu da abdest almak isteyenler için daha muhafazalı hale gelecek.

DUVARLAR ORİJİNAL RENGİNE ÇEVRİLECEK

Ulu Cami’nin dış cephesi ve bahçesinde devam eden çalışmaları yerinde inceleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe, şehrin en önemli tarihî yapılarından Ulu Camiin eski görkemine kavuşacağını söyledi. Dış cephe duvarlarının, yıllardır maruz kaldığı çevre kirliliği nedeniyle siyah renge dönüştüğünü ifade eden Başkan Altepe, şöyle dedi: “Kumlama tekniği ile dış cephe bütünüyle temizlenecek. Bu yöntemle orijinalliğine zarar verilmeden taşlar kendi sarı renklerine dönecek. Ulu Cami, Bursa’nın en önemli simgelerinden biri. Bursa’ya gelen yerli ve yabancı turistler ilk olarak burayı ziyaret edip, daha sonra da çarşı ve hanlar bölgesini geziyor. Atatürk Caddesi’nde başlattığımız cephe düzenleme çalışmalarıyla birlikte Ulu Cami cephesinin düzenlenmesiyle Bursa’nın vitrini olan Atatürk Caddesi de ayrı bir güzelliğe bürünecek.” Bu arada, iki adet tarihî tablonun da zaman içerisinde çalınmasıyla hiç küçük levha kalmayan Ulu Camiin içerisine özenle yerleştirilen güvenlik kameraları ile sürekli gözetleme gerçekleştirilecek. Polis tarafından 24 saat boyunca mobese merkezinde kameraların takip edeceği Ulu Cami içinde en ufak olumsuz bir hareketliliğe hemen müdahale edilebilecek. Özel dış cephe aydınlatması ile de tarihî yapı geceleri de ihtişamlı bir görüntü kazanacak.

06.07.2010


 

8 yaşında, 8 enstrüman çalıyor, 8 kişilik de koroyu yönetiyor

PENDİKLİ Kemal Kartal’ın perküsyon aletleri ile gösterdiği performans görenleri şaşırtıyor.

Yaşıtları bilgisayarda oyun oynarken 8 yaşındaki Kemal, konserlerde darbuka çalıyor ve 8 kişilik korosunu yönetiyor.

Pendikli Kemal Kartal, sıra dışı yaşam biçimi ile yaşıtlarından ayrılıyor. Yaşıtları bilgisayar oyunu oynayıp arkadaşları ile top oynamaya giderken o; ailesine ait müzik atölyesinde her gün vurmalı çalgılarla yeni performanslar sergiliyor. Özellikle darbuka çalarken gösterdiği performans dilden dile dolaşan Pendikli Kemal, başta Pendik Belediyesi olmak üzere birçok kurumun düzenlediği konserlerde görev alıyor.

Doğduğu günden bu yana vurmalı çalgılara ilgi duyan Kemal Kartal’ın bu ilgisini Pendik Belediyesi Enstrüman Kursu’nda Müzik Öğretmenliği yapan annesi Müge Kartal ve müzisyen babası Tonguç Kartal zirveye taşımış. Kendisine neredeyse aralarında def, tumba, battery, darbuka, davul, bongo, org ve marakasın da bulunduğu bütün ritm çalgılarını temin eden baba Tonguç Kartal; “Farklı kurumlardan onlarca ödülü var. Onunla gurur duyuyorum” derken küçük Kemal de; “Sınıfımda, evimde özellikle darbuka çalmadan duramıyorum. Ritm çalgılarını seviyorum” şeklinde konuşuyor.

06.07.2010


 

Âşık Çelebi’nin “Meşa’irüş-Şu’ara” isimli kitabı yayınlandı

SUNA ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç’ın hazırladığı Aşık Çelebi’nin ‘’Meşa’irü’ş-Şu’ara’’ adlı eserini Klasik Yapıtlar Dizisi’nden yayımladı.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nden yapılan açıklamaya göre, kitap 3 cilt halinde okurla buluştu. Türk edebiyatında nitelik ve nicelik açısından biyografik eserlerin en önde gelen örneklerinden olan şair tezkireleri arasında önemli bir yeri bulunan Aşık Çelebi’nin (1520-1572) kaleme aldığı ‘’Meşa’irü’ş-Şu’ara’’, Kanunî Sultan Süleyman için yazılmaya başlansa da, sultanın ölümü üzerine 1568 yılında tamamlandı ve dönemin padişahı II. Selim’e sunuldu.

İçeriği ve değerlendirmeleriyle edebiyat tarihi ve kültür dünyası açısından birinci derecede önemli kaynaklar arasında bulunan eser, sadece edebiyat tarihçilerinin değil, dilbilimci, kültür tarihçisi, sosyolog, psikolog ve etnografların da faydalanabilecekleri bir hazine olarak nitelendirildi. Prof. Kılıç’ın yayına hazırladığı Meşa’irü’ş-Şu’ara, dil ve üslûp açısından da klasik Türk edebiyatının en önemli ve başarılı çalışmalarından biri olarak kabul ediliyor. Prof. Kılıç’ın eseri ise, ‘’Aşık Çelebi’nin hayatı’’, ‘’edebi kişiliği ve eserleri’’, ‘’Meşa’irü’ş-Şu’ara’nın tanıtımı ve eserin tenkitli metni’’ başlıklı 3 bölümden oluşuyor.

Eserde ayrıca tezkirenin Millet Yazma Eser Kütüphanesi’nde bulunan el yazma nüshasından alınan, 11’i Osmanlı padişahlarına ait 87 minyatür de yer alıyor.

06.07.2010


 

18 kursiyer 50’sinde hatim yaptı

BURSA’NIN Mudanya ilçesinde ilerlemiş yaşlarına rağmen Kur’ân-ı Kerim dersleri alan vatandaşlar hatim yapmanın mutluluğunu yaşadı.

Mudanya Merkez Tekke-i Cedid Cami İmam-Hatibi Mehmet Bayram ve müezzini Erdal Özen’in girişimleri sonucu başlatılan Kur’ân-ı Kerim okuma kursuna katılan 18 kişilik grubun yaş ortalaması 50. Programa aksatmadan devam eden yaşlıların hatim töreni çocukları ve torunlarının da katıldığı bir törenle yapıldı. 18 kursiyer, hatim merasimi sırasında okudukları kısa ayetlerle öğrenme azimlerini ortaya koydu. Hatim töreninin ardından katılanlara pilav ikram edildi. Cami İmam Hatibi Bayram, kursun ilk dönemlerinde yaşlıların devamından endişe ettiklerini, ancak gösterilen ilginin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Bayram, hatim yapan yaşlıların gençlere örnek olduğunu ifade etti.

06.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.