Bitkisel üretimde kendimize yetiyoruz |
Türkİye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2008-2009 döneminde üretimi, yurtiçi talebi karşılama oranı en yüksek ürün, yüzde 1474,9 ile fındık oldu. Muzda yeterlilik derecesi yüzde 53,4’te kaldı. TÜİK, 2008-2009 döneminde ürün gruplarına göre ‘’Bitkisel Ürün Denge Tabloları; Meyveler, Sert Kabuklular ve İçecek Bitkileri’’ istatistiğini yayımladı. Buna göre, meyveler, sert kabuklular ve içecek bitkileri grubunda yeterlilik derecesi en yüksek ürün fındık olarak belirlendi. Fındıkta yeterlilik derecesi yüzde 1474,9 oldu. Toplam arzın cevizde yüzde 17,4’ünü, bademde ise yüzde 27,5’ini ithalat oluşturdu. Söz konusu ürünler için yeterlilik derecesi sırasıyla yüzde 84,3 ve yüzde 83,4 olarak tahmin edildi. Yeterlilik derecesinin 100’den küçük olması, üretimin yurtiçi talebi tam olarak karşılayamadığı durumu, 100’den büyük olması ise normal iç ihtiyaçları geçen, ihraç edilebilir veya stoklanabilir miktarın varlığını ifade ediyor. Turunçgiller üretiminde en düşük paya sahip greyfurtun yeterlilik derecesi yüzde 497,2, limonun yüzde 228,5, mandalinanın yüzde 201,3 ve portakalın yüzde 117,4 olarak tahmin edildi. Diğer meyveler grubunda yer alan ürünlerden, incirin yeterlilik derecesi yüzde 757,9, kayısının yüzde 318,2, üzümün yüzde 148,4 olarak tahmin edildi. Toplam arzın yüzde 46,6’sını ithalatın oluşturduğu muz için ise yeterlilik derecesi yüzde 53,4’te kaldı. Toplam çay arzının büyük bir kısmı yurt içi üretimden karşılandı, yeterlilik derecesi ise yüzde 99,1 oldu. |
23.06.2010 |