Yurt Haber |
Van, sebze ve meyvesini dışarıdan karşılıyor |
YÜZÜNCÜ Yıl Üniversitesi (YYÜ) Gevaş Meslek Yüksek Okulu Bahçe Ziraati Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Numan Bildirici, bölgede sebze ve meyve ihtiyacının yüzde 90’ının dışarıdan karşılandığını belirterek, ‘’Oysa, Van Gölü Havzası sebze ve meyve üretimi için oldukça elverişlidir’’ dedi. Yrd. Doç. Dr. Bildirici, yaptığı açıklamada, Van Gölü Havzası’nda sebze ve meyve üretimi için en uygun zamanın, 1-15 Mayıs tarihleri arası olduğunu belirterek, çiftçilerin tohumun ekimi öncesinde, toprağın tekniğine uygun şekilde sürülmesine dikkat etmesi gerektiğini ifade etti. Bildirici, Van Gölü Havzasının sebze ve meyve üretimi için elverişli olduğunu, ancak çiftçilerin eski teknikleri kullanarak ekim yapması sebebiyle istenilen verimi alamadığına dikkati çekerek, ‘’Bölgemizde sebze ve meyve ihtiyacının yüzde 90’ı dışarıdan temin edilmektedir, oysa Van Gölü Havzası sebze ve meyve üretimi için oldukça elverişli’’ şeklinde konuştu. Doğru tekniklerin kullanılmasıyla dışarıdan sebze ve meyve alımının asgariye indirilebileceğini anlatan Bildirici, bölge ekonomisinin gelişmesi için sebze ve meyve üretimine ağırlık verilmesi gerektiğini dile getirdi. Van Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Mustafa Abi de, halde satılan ürünlerin tamamının Adana, Mersin ve Antalya’dan karşılandığını belirterek, ‘’Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki komisyoncular, Akdeniz Bölgesi’ndeki üreticiler için çalışıyor’’ diye konuştu. Ürünlerin Akdeniz Bölgesi’nden karşılanmasının fiyatların yükselmesine sebep olduğunu bildiren Abi, komisyoncular tarafından Van’a her hafta 4 bin ton sebze ve meyve getirildiğini kaydetti. |
19.05.2010 |