13 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

SABIRLA ZAMANA AYAR VERENLER

‘’SABIRLA zamana ayar veren’’ saat tamirciliği, bir zamanların gözde mesleklerindendi, ancak günümüzde az sayıdaki usta bu mesleği sürdürmenin gayreti içinde.

Gaziantepli saat tamircisi Nurettin Büyükkörükçü de (50), bu mesleği sürdüren ender kişilerden biri... Mesleğe, çırak olarak dayısının yanında başlayan ve 35 yıldır usta olarak işini yapan Büyükkörükçü, çocukluk dönemlerinde, saatlere çok merakı olduğu için tamir işine girdiğini belirtti.

Büyükkörükçü, ‘’mesleğini sevmeyenlerin, sinirli ve sabırsız olanların, hatta sigara tiryakilerinin’’ saat tamiri işinde başarılı olamayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti: ‘’Dayım saat tamircisi olduğu için sürekli yanına gider ve iş yerinde saatleri inceler, yakından tanımaya çalışırdım. Bu merakım beni, tamir işine yöneltti ve 15 yaşında o dönemin en önemli saat tamiri ustalarından olan Ali Gündoğdu’nun yanında çırak olarak çalışmaya başladım. İyi öğrendikten sonra da kendi iş yerimi açtım ve usta olarak çalışmaya başladım. Tamir için her türlü saat getiriliyor. Özellikle, manevî değeri olan saatler, tamirde öncelikli yer alıyor. Masa saatleri, duvar saatleri ve kol saatlerinin yanı sıra, antik değer taşıyan ve çok eski saatlerin de tamir işi oluyor.’’

Saat tamiri işinin bir ‘’sabır ve maharet’’ gerektirdiğine işaret eden Büyükkörükçü, ‘’Bir saat tamircisinin elinde, çift (maşa), tornavida ve lüp (saat gözlüğü) vardır. Üç basit alet, bir usta için yeterlidir. Gerisi ise ustanın maharetine kalmıştır. Bazen, çok küçük bir parçanın tamir işini saatler süren çalışma sonucunda yapmak mümkün olabilir. Bıkmadan, usanmadan ve yılgınlığa kapılmadan çalışmak gerekir. Tabi ki çalışırken, sessiz ve sakin bir ortama da ihtiyaç vardır. Bazen ani bir ses, ters bir hareket, hatta öksürmek, işin bozulmasına ve tamir işinin uzamasına sebep olabilir. Özellikle manevî değeri olan saatlerin tamiri daha büyük önem kazanır. Müşteri için çok önemli olan bu saatlerin tamirinin çok dikkatli yapılması gerekir. Maharetli ustaların daha çok sabit müşterileri vardır. Örneğin bir çok kentten gelen müşterilerim var. Sadece Gaziantep değil, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Kilis ve Adıyaman gibi çevre illerden de müşterilerimiz var’’ diye konuştu.

Nurettin Büyükkörükçü, tamir işinin özellikle Ramazan ayında yoğunlaştığını, bu ayda insanların daha çok bozuk olan çalar saatlerini tamir ettirmeyi düşündüklerini dile getirdi. Büyükkörükçü, Gaziantep’te, 1970’li yıllarda saat tamirciliği yapan ustaların sayısının 250 olduğunu, bu sayının günümüzde 100’ün altına düştüğünü de sözlerine ekledi.

13.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Birikim Okulları 3. Bilim Sanat Şenliği yapıldı

  SABIRLA ZAMANA AYAR VERENLER

  Artık ‘e-kitap’ zamanı

  İTO’dan Osmanlı deseni taşıyan ‘Pierre Loti’ sergisi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım