Güncel |
Fatih’in nakışçısına verdiği köy |
Arnavutköy ilçe sınırları içerisinde yer alan Nakkaş Mahallesi 550 yıllık geçmişe sahip. Köy, İstanbul’un fethinden sonra Fatih tarafından sarayda nakışçı olarak görev yapan Nakkaş Baba’ya arpalık olarak hediye edilmiş. Nakkaş Köyü meydanına Nakkaş Baba tarafından yaptırılan cami ise 521 yıllık geçmişiyle dimdik ayakta. Her tarafı tarih kokan köyün sokaklarında asırlık çeşmelere rastlamak da mümkün.
NAKKAŞ KÖYÜ CAMİİ Baba Nakkaş’ın kişiliği, eserleri ve önemi ile ilgili ilk ayrıntılı araştırma ve yayın Prof. Dr. Süheyl Ünver tarafından 1954 yılında yapılmıştır. S. Ünver, Fatih’in Çatalca’nın Kutlubey ve İnceğiz Köylerini Nakkaş Şeyh Mustafa’ya temlik ettiğini yazmıştır. Sanatkârın evinin bulunduğu ve camisini yaptırdığı yer Baba Nakkaş Köyü olarak anılmaktadır. San'atçının eserlerinden bir bölümü Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesindedir. Nakkaş Şeyh Mustafa / Baba Nakkaş’ın Arapça vakfiyesinde geniş topraklarını kurduğu vakfa gelir sağlamak üzere bağışladığı yazılıdır. S. Ünver, Nakkaş Köyündeki ilk caminin 1476 tarihinde yapıldığını ileri sürmektedir. Baba Nakkaş’ın soyundan gelenlerin üstlendikleri görevler dolayısıyla köy 16. yüzyılda da önemini korumuştur.
ÇEŞME Mezarlığın güneydoğu duvarına bitişik tek yüzlü çeşme çınarlı köy meydanına doğru bakmaktadır. Osmanlı Klâsik dönem karakteri taşıyan yapının onarımlar geçirdiği, üzerinde bulunan iki ayrı tarihli kitabeden anlaşılmaktadır. Kitabelerden ikisi de ön cephededir. Sivri kemerin üstündeki alanda simetrik konumda blunan ilki 1255H./ 1839 tarihlidir. 1323 H./1905 tarihli ikinci yazıt, nişin gerisindeki yüzeye yerleştirilen bir mermer levha üzerindedir. Kesme taştan yapılan çeşme hâlâ kullanılmakta, suyu akmaktadır. Çeşmenin yalağı bir niş içine yerleştirilmiştir. Ayna taşının iki yanında birer maşrapalık bulunmaktadır.
Caminin kıblesindeki geniş alana yüzyıllar boyunca gömü yapılmış, selvi, çam ve akasya ağaçlarıyla gölgelenen büyük bir mezarlık gelişmiştir. Burada tesbit edilebilen en eski mezar taşının 1526 tarihli olduğu ve Baba Nakkaş’ın oğlu Mahmut Çelebi’ye ait olduğu ileri sürülmektedir. Mezarlıkta 18. ve 19. yüzyıllara ait çok sayıda mezar bulunmaktadır.
GENEL YERLEŞME
Batıya bakan hafif eğimli bir yamaca kurulan cami kurşun çatısı ve küçük minaresiyle Çatalca yönünden köye girişte göze çarpmaktadır. Köyün çınarlı, çeşmeli ve kahveli meydanı caminin hemen yanındadır. Cami geniş bir bahçe içinde yer almaktadır. Ön avlunun kuzeybatı ve güneybatı yönleri 20. yüzyılda yenilendiği anlaşılan alçak taş duvarlarla çevrilidir. Batı yönündeki duvarda akmayan bir çeşme bulunmaktadır. Avluya esas giriş kuzeybatı yönündendir. Burada duvar alçaktır ve düzgün bir kapı bulunmamaktadır. Ön avluda ulu ağaçlar ve tarihî bir kuyu yer almaktadır. Ön avlunun kuzeydoğu tarafında, birkaç yıl önce yenilenen imam evi ve ekleri yer almaktadır. Köy meydanına yakınlığı dolayısıyla, caminin güneybatı yönündeki avlu girişi halk tarafından daha fazla kullanılmaktadır. Girişin iki yanında, ana yoldan geçenlerin görebileceği şekilde tarihî mezarlar bulunmaktadır. |
SEYHAN ŞENTÜRK 07.05.2010 |