En pahalı eti Türkiye yiyor |
ATB Başkanı Faik Yavuz, dünyanın en pahalı etini Türk tüketicisinin yediğini söyledi. Almanya’da karkas gövde etin fiyatının 3,5 euro, yani 7 lira olduğuna dikkat çeken Yavuz, Türkiye’de ise bu fiyatın iki katı olduğunu kaydetti. Yavuz, et fiyatlarında istikrar sağlanması için maliyetlerin aşağı çekilmesi gerektiğini söyledi. Dünyanın en pahalı etini tüketiyoruz
Ankara Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Faik Yavuz, dünyanın en pahalı etini Türk tüketicisinin yediğini, Almanya’da karkas gövde etin fiyatının 3,5 avro yani 7 lira, Türkiye’de ise 15 lira olduğunu kaydetti. Konuyla ilgili soruları cevaplayan Yavuz, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın son üç aydır Türkiye’deki hayvan sayısını tespit etmek için sayım yaptığını, yapılan sayım sonunda 2 milyon 200 bin hayvan bulunduğunun tespit edildiğini belirterek ‘’Şimdi eğer bu rakam doğru ise et fiyatlarında spekülasyon vardır. Sun'î bir artış vardır. Ama bu rakam doğru değilse aslında ithalatla et fiyatlarının düşürülmesi de çözüm değil’’ dedi. Et fiyatlarında istikrarın sağlanması için Et ve Balık Kurumu’na ek bir görev verilmesi gerektiğini belirten Yavuz, bu görevi ise Et ve Balık Kurumu’nun aynı zamanda ‘’müdahale kurumu’’ şeklinde çalışması olarak tarif etti. Et fiyatlarında istikrar sağlanması için uzun vadede ise kesinlikle besicilikte verimliliğin artırılması, hayvan ırkının değiştirilmesi, yem girdi fiyatlarıyla diğer maliyetlerin aşağı çekilmesi gerektiğini anlatan Yavuz, dünyanın en pahalı etini Türk tüketicisinin yediğini, Almanya’da karkas gövde etin fiyatının 3,5 avro yani 7 lira, Türkiye’de ise iki katı 15 lira olduğunu da kaydetti.
ETTE FİYAT ARTIŞI SORUNUNA “AMERİKAN MODELİ” TEKLİFİ
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kenan Peker, et sektöründe yaşanan sorunun kalıcı çözümünün ‘’Amerikan modeli’’ olduğunu söyledi. Ette sorunun üreticinin para kazanamaması, tüketicinin de yüksek fiyatlar nedeniyle et alamaması olduğunu belirten Doç. Dr. Peker, ‘’Kırmızı et fiyatındaki artış durdurulamayınca geçici çare olarak et ithalatı, orta vadede ise canlı hayvan ithalatı zorunludur’’ dedi. Peker, hayvancılığa direk müdahaleler şeklinde yorumlanabilecek bu uygulamaların uzun dönem için tedbir alınmadığı takdirde, uygulandığı ülkelerde sektöre zarar verdiğini vurguladı. “Türkiye’de tarım en büyük sorunu, üretimde tam bir döngünün sağlanamamış olmasıdır” diyen Peker açıklamasına şöyle devam etti: “Bizim teklif ettiğimiz, bir Amerikan modeli olan İktisadi Sistem Analizi ve Yönetimi’nde, tarımsal üründen farklı metotlarla geri dönüşüm sağlanarak yakıt, gübre ya da yem elde edilip girdi maliyetleri düşürülüyor. Bu döngü tamamlandığında tarımsal üretim kendi çarkını, maliyetleri de azaltarak döndürebiliyor.’’ Amerikan modeli yönteminin tarımın sorunlarını en az yüzde 50 azaltacağını savunan Peker, ette yaşanan sorunu ise çözeceğini ileri sürdü. |
30.04.2010 |