Yurt Haber |
GDO’lu ürün yedirilen fareler üreme yeteneğini kaybetti |
TÜRKİYE’YE girişine izin verilip verilmemesi uzun süre tartışılan GDO’lu ürünlerin kısırlığa sebep olduğu iddia edildi. Gıda Mühendisleri Odası Marmara Bölge Şube Başkanı Bilge Ölmez, Rusya’da GDO’lu gıda yedirilen farelerin bir süre sonra üreme yeteneklerini kaybettiklerinin tesbit edildiğini açıkladı. TÜYAP tarafından Bursa’da düzenlenen 9. Gıda ve Gıda Ürünleri Fuar’ında gerçekleştirilen ‘GDO ve Biyogüvenlik Yasası’ konulu seminere konuşmacı katılan Gıda Mühendisleri Odası Marmara Bölge Şube Başkanı Bilge Ölmez çarpıcı açıklamalar yaptı. Türkiye’nin 1998 yılından itibaren ciddî bir GDO tehdidi altında olduğunu söyleyen Ölmez, geçtiğimiz aylarda Meclis’ten geçen Biyogüvenlik Yasası’nın eksik ve hatalı bazı maddelerinin olduğunu ileri sürdü. Yasayla marketlerde satılan ürünlerin üzerine GDO’ludur ibaresi yazma zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Ölmez, bunun devlet tarafından çok iyi takip edilmesi gerektiğini dile getirdi. Dünyada GDO’nun zararlarını kanıtlayan çok sayıda deney yapıldığını ifade eden Ölmez, bu konudaki son araştırmanın Rusya’da gerçekleştirildiğini bildirdi. Ölmez, kayıt altına alınan deneyde farelerin 3- 4 nesil sonra üreme yeteneklerini kaybettiklerini vurguladı. GDO’lu mısır yedirilen farelerin biyolojik olarak bir değişim yaşamadıklarını ancak yavrularının cinsel isteksizlik ve ürememe sorunu ile karşılaştığını belirten Ölmez, şöyle konuştu: "GDO’lu ürünler ile beslenen bir insanın hangi etkilere maruz kaldığı kanıtlanamamış olsa da farelerle yapılan bu deneyler ne gibi sonuçlarla karşı karşıya kalacağımızı gayet iyi özetliyor.” GDO’ya Hayır Platformu Sözcüsü Arca Atay ise bu ürünlerin insan hayatına etkilerini ya da zararlarını raporlamanın henüz mümkün olmadığını, ancak fareler üzerindeki etkilerinin ürkütücü olduğunu kaydetti. |
25.04.2010 |