13 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Ünlü hafızlar Bursa’da buluşacak

DİYANET İşleri Başkanlığı tarafından 1989’dan bu yana kutlanan Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Bursa’da bir dizi çalışma yapılacak.

Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz, etkinlikler hakkında bilgi verdi. Haftanın ilk günü olan Çarşamba günü (yarın) Şehreküstü Meydanı’nda kitap ve kültür fuarı açılacağını belirten Gündüz, vatandaşlara pilav ikram edileceğini, sağlık taraması yapılacağını söyledi. Hafta boyunca çeşitli konferanslar düzenleneceğini kaydeden Gündüz, 16 Nisan Cuma akşamı Ulucami’de, Eyüp Sultan, Fatih, Piyale Paşa Camisi, Ulucami, Yeşil ve İlahiyat Cami imam hatipleri Kur’ân-ı Kerîm ziyafeti çekeceğini bildirdi.

Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz, Kutlu Doğum etkinliklerinin büyük bir teveccühe mazhar olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: “İl merkezlerinde ve ilçelerde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bursa’da 14 Nisan günü (yarın) Şehreküstü Meydanı’nda kitap fuarının açılışıyla kutlamaları başlatacağız. Gençlerimizin okumasını arzu ediyoruz. Bu sebeple kitap fuarına önem veriyoruz. Ayrıca 14 Nisan akşamı Tayyare Kültür Merkezi’nde Prof Dr Mehmet Emin Ay tarafından “Kur’ân ve Hazreti Peygamber” konulu konferans, 16 Nisan Cuma günü namaz sonrası Orhangazi Parkı’nda binlerce kişiye kutlu doğum pilavı ikram edilecek.”

16 Nisan Cuma akşamı namaz sonrasında Türkiye’nin en ünlü imam hatiplerinin iştirakiyle Kur’ân-ı Kerîm ziyafeti verileceğini anlatan Gündüz, “Piyale Paşa, Eyüp Sultan, Fatih, Ulucami, Yeşil ve İlahiyat Camisi İmam Hatipleri Kur’ân-ı Kerîm okuyacaklar. Bayanlara yönelik konferanslarımız, hafta içinde Şehreküstü Meydanı’nda sağlık taraması gerçekleştirilecek. Ayrıca bir de kermes düzenleyeceğiz. Kutlu Doğum Haftası’nda Peygamber Efendimiz ve Kur'ân’ı Kerîm’in faziletlerini anlatıp, dinimizin güzelliklerini yaşatmak istiyoruz. Yaşanılan menfi olayların Resullullah Efendimiz’in rahmetiyle yok olmasını diliyoruz. Bu haftanın bütün insanlığa hayırlar getirmesini diliyoruz.” dedi.

13.04.2010


 

Ahlât kümbetinin aslı da, maketi de ilgi görüyor

BİTLİS’İN Ahlat ilçesine kümbetleri görmeye gelenler, kümbet maketlerine de büyük ilgi gösteriyor.

Maket ustası Muzaffer Pirhasanoğlu, ilçedeki tarihi kümbetlerin maketini yaptığını anlatarak, 20 yıl önce tamamen hobi olarak başladığı bu işi, birkaç yıldan beri profesyonelce yürüttüğünü ifade etti.

Pirhasanoğlu, ‘’Bu sanatı kendi kendime öğrendim. Tarihe ve tarihi eserlere olan merakım, bu sanata ilgi duymama neden oldu. Sonra kendi kendime maket yapmaya başladım. Toplumdan olumlu tepki alınca da sürdürmeye karar verdim’’ dedi. Yaptığı kümbetleri talep üzerine farklı ebatlarda imal ettiğini kaydeden Pirhasanoğlu, 3 santimetre ile 1 metre 20 santimetre gibi değişen ebatlarda kümbet maketi yaptığını belirterek, şöyle konuştu: ‘’İlçemize gelen yerli ve yabancı turistler, kümbet diyarı Ahlat’ı görünce, buraya özgü kümbet maketlerini mutlaka satın almak istiyor. Benden önce kimse bu işi yapmadığı için, aynı zamanda bu alanda bir eksikliği de kapatmış oldum. Havaların ısınmasıyla birlikte maket yapımını hızlandırıyorum. İlçemize genel olarak turistler yaz aylarında geliyor. Ben de maket yapımını bu aylarda artırıyorum. Maketleri 4 ile 750 TL arasında değişen fiyatlarda satıyorum. Bu yolla hem geçimimi temin etmiş oluyorum. Hem de ilçenin tanıtımına katkıda bulunuyorum.’’

İlçenin turizm değerinin artmasıyla kendi işlerinin de artacağına inandığını belirten Pirhasanoğlu, Ahlat’taki tarihî ve turistik değerlerin Türkiye’de yaşayan bütün vatandaşlar tarafından görülmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

AHLÂT'TAKİ KÜMBETLER

AHLAT kümbetleri şekil olarak Orta Asya Türk çadırını andırmaktadır. Böylece kümbetleri Türklerin hayatında önemli bir yer tutan çadır sanatının mimariye aktarılmış şekli olarak görmek mümkündür. İslâm sanatına kümbet mimarisini sokan Türklerdir. İslâm öncesinde Türklerde bu sanat ‘’Kurgan’’ şeklinde gelişmişti. Kümbet mimarisi 11. asırdan itibaren, Selçuklular döneminde başlar. Bu tip mezar abidelerine Horasan’dan Anadolu’ya kadar Türklerin yayılma yolları üzerinde rastlamak mümkündür. Ahlat kümbetleri genel olarak iki katlıdır. Alt kat tonozla örtülmüş mezar odası, üst kat duâ ve ibadet odası olarak düzenlenmiştir. Silindirik ve çokgen planlı gövdenin üzeri konik veya piramidal külah ile örtülmüştür. Ahlat’taki kümbetleri şöyle sıralayabiliriz: ‘’Erzen Hatun Kümbeti, Keşiş Kümbeti, Hasan Padişah Kümbeti, Emir Bayındır Kümbeti, Hüseyin Timur-Esen Tekin Kümbeti, Bugatay Aka-Şirin Hatun Kümbeti, Şeyh Necmeddin Türbesi, Emir Ali Türbesi, Dede Maksut Türbesi, Usta-Şagirt Kümbeti, Alimoğlu Hurşit Kümbeti, Mirza Bey Kümbeti, Abdurrahman Gazi Türbesi.’’

13.04.2010


 

Hacıbektaş Arkeoloji müzesine turist gelmedi

TÜRKİYE’NİN peri bacaları ve balon turlarıyla ünlü önemli turizm merkezlerinden Kapadokya’ya geçen ay 130 bin 573 yerli ve yabancı turist geldi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, geçen ay boyunca Kapadokya’nın tarihi ve turistik mekanlarını 101 bin 153’ü yabancı olmak üzere toplam 130 bin 573 turist ziyaret etti. Geçen ay da en çok ziyaret edilen tarihi mekan, 56 bin 904 turistle Göreme Açık Hava Müzesi oldu. Bu müzeyi 34 bin 70 turistle Kaymaklı Yer Altı Şehri ve 15 bin 725 turist ile Derinkuyu Yer Altı Şehri izledi. Hacıbektaş Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ile Mazı Yer Altı Şehri’ne hiç turist gelmedi. Geçen yılın mart ayında bölgeyi 55 bin 845’i yabancı olmak üzere toplam 75 bin 166 kişi ziyaret etmişti.

13.04.2010


 

3 boyutlu fotoğraf sergisi

İSTANBUL’UN 2010 yılı kültür başkenti olması dolayısıyla ülkemizin ve İstanbul’umuzun tanıtımına katkı sağlamak, başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesindeki antik kentleri ve tarihî önemi büyük eserleri tüm dünya vatandaşlarına tanıtmak amacıyla Kursaş Basın Yayın tarafından Sultanahmet meydanında 3 boyutlu fotoğraf sergisi açıldı.

Ülkemizin en önemli tarihi mekânlarında profesyonel bir ekip tarafından anaglyph tekniğiyle aylar süren titiz bir çalışma ile çekilen fotoğraflar “Tarihin derinliklerine üç boyutlu yolculuk” teması adı altında DVD formatında e-kitap olarak da yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisine sunuldu. Sekiz farklı dilde hazırlanan ve yüzlerce fotoğraftan oluşan DVD formatındaki bu e-kitap aynı zamanda fotoğraflanan tüm eserler ile alakalı önemli bilgileri de bünyesinde barındırmakta. 1 Nisan’da açılan sergi, 31 Temmuz’a kadar açık kalacak.

13.04.2010


 

Osmanlı eserleri müzayedesi yapıldı

ANTİK AŞ tarafından düzenlenen ‘’Osmanlı Eserleri, Tablolar ve Antikalar’’ müzayedesinde, Türk resim sanatının en önemli isimlerinden Şevket Dağ’ın ‘’Ayasofya’’ adlı tablosu, 1 milyon 700 bin TL’ye satıldı.

Swissotel’de gerçekleştirilen ve Turgay Artam tarafından düzenlenen müzayedede, Şevket Dağ’ın 900 bin TL açılış fiyatıyla satışa sunulan klasik Türk resminin başyapıtları arasında gösterilen ‘’Ayasofya’’ adlı yağlı boya çalışması, 1 milyon 700 bin TL’ye alıcı buldu. Dağ’ın 1914 yılında Berlin’de açılacak sergi için özel olarak çalıştığı ve Ayasofya’nın görkemini ortaya koyan 175x155 santimetre boyutlarındaki tablo, 1. Dünya Savaşı’nın başlaması nedeniyle yurt dışına gönderilemedi. Eseri daha sonra son Mekke Emiri Vezir Ali Haydar Paşa satın aldı. Müzayedede ayrıca, Türk manzara resminin en değerli imzalarından Hoca Ali Rıza’nın ‘’Türk Evleri’’ konulu çalışması ile Süleyman Seyyid’in ‘’Karpuzlu Natürmort’’ adlı eseri ve Osman Hamdi Bey’in portre çalışması da satışa çıkarıldı. Bunların yanı sıra Hikmet Onat, İbrahim Çallı, Halil Paşa, Naci Kalmukoğlu, Turgut Zaim, Ali Rıza Beyazıt, Ziya Keseroğlu imzalı eserler de müzayedede yer aldı. Türk hat sanatçısı Kazasker Mustafa İzzet’in 122x84 santimetre boyutlarındaki Hilye-i Şerife’si, hattatlar Hasan Rıza, Şeyh Hamdullah, İsmail Hakkı Altunbezer, İsmail Zühdi, Macid Ayral, Halim Özyazıcı’nın levha ve Hilye-i Şerifeleri de müzayedede yer aldı.19. yüzyıl Fransız soyluları ve saray gümüşçüsü ‘’Odiot’’ firmasının gümüş çay takımı, Christofle firmasının 19. yüzyıla tarihlenen tasarımları ve dünyaca ünlü cam ustası Emile Galle’nin eserlerinden oluşan Galle Koleksiyonunu da müzayedede satışa sunuldu. Müzayede, Osmanlı pazarı için özel yapım Viyana ve Meissen porselenleri, Aznavur işçilikli tuğralı gümüş kahvedanlar, leğen-ibriklerden oluşan Osmanlı gümüşleri, tombak eserler ile Sevres porselenlerinin yanı sıra Beykoz leğen-ibrik, kase ve şişelerden oluşan birbirinden değerli Beykoz camları da yer aldı.

13.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım