Bilişim-Teknik |
3D gözlükle nasıl bakılır?
Bu haftaki sorumuz İzmit Çamlıktan Mustafa Vardal’ın: “Bilgisayarda kırmızı mavi gözlükle 3D nasıl bakılır?”
Soruyu “bir bilene” sorduk, sizlere aktarıyoruz. Teknoloji Limanı konuğumuz, 3dgozluk.com sitesinin sahibi, aktif ve sevilen blogger Süleyman Sönmez sizlerle: Merhaba ben Süleyman Sönmez. 3D gözlükler ile ilgili sorularınızı yanıtlamaya çalışacağım. Çocukken rastlamıştım ilk 3D anaglyph fotoğrafa ve çok etkilenmiştim. İki renk kullanılarak yapıldığını öğrenmiştim. İlerleyen yıllarda bilimsel dergiler Mars yüzeyi gibi konuları anlatırken o sayılarında 3D gözlük hediye ettiler. Ama hepsi o kadar. Öğretmenlik yaparken öğrencilerimle güzel projeler araştırırken 3D gözlükler tekrar hatırıma geldi. Yıl 2001’di. Konu öğrencilerimin de ilgilerini çekti. Dijital bir fotoğraf makinesi ile fotoğrafları çektik, uygun programlarla 3D haline getirdik ve yarışmalara katıldık. Hem öğrenciler, hem veliler, hem de ziyaretçiler için büyük bir keyif kaynağı oldu. İlerleyen zamanda araştırmalarımı sürdürdüm. Ancak ne dünyada, ne ülkemizde dört dörtlük diyebileceğim bir 3D sitesi yoktu. Çoğunlukla amatör fotoğrafçılar denemeler yapıyor sitelerde yayınlıyor veya 3D gözlük satanların sitelerinde tek tük resimler bulunuyordu. Teknikler onlarcaydı, yöntemler organize edilmemişti. Böylece bir 3D sitesi açmaya karar verdim. Ancak diğer site projelerimden 2007 yılına dek açma fırsatım olmadı. Açar açmaz önce 3 boyutlu videoları yayınlamaya başladım. Ardından 3D fotoğrafları. Bundan sonra okurlarımın da 3D fotoğraflar yapabilmesi için ücretsiz programları anlatan sayfalar hazırladım. 3D hazırlayan sanatçıları tanıttım. Bunu “3D fotoğrafçılığın tarihi” izledi. 3D gözlüklerin dünya çapındaki tüm türlerini ayrı ayrı yazılarda tanıttık. İşin tarihini ve tarihsel videoları sunduk. Bunun sonrasında 3D sinema yaygınlaştı ve filmlerden bahsettik. Süreç devam ederken dönüp baktığımda hem Türkiye hem dünya için eşsiz bir site olduğunu gördüm. Eğer en baştan beri İngilizce açılmış olsa günlük milyonlarca okura ulaşacağını tahmin etmek zor değil. Türkçe içerikle de oldukça başarı kazandı. Artık aylık 100 -150 bin arası sayfa gösterimlerinden bahsediyoruz. Herkes birbirine tavsiye ediyor ve sitenin bilinirliği artıyor. Ancak tek amacımız çok okunmak olmadı. Çocukların ruhsal, bedensel sağlığı düşünülerek olumsuz tek bir içerik bile eklenmedi. Örneğin çok ses getiren 3D korku filmler ya da cinsel içerik ya da şiddet asla eklenmedi. Asla olumsuz içeriğe link verilmedi. Geçen yıl Avrupa blog ödüllerine ülkemizden bir kaç blogla birlikte aday gösterilen bloğumuzun bu başarısı hepimizi sevindirdi. Şimdi gelelim 3D gözlük türlerine. İnsan beyni iki gözümüzden gelen iki ayrı görüntüyü üst üste bindirir ve 3 boyutlu derinliği algılamamızı sağlar. Gözlüklerin yapılışında hep bu prensipten yola çıkıldı. Bir göz birinci görüntüyü almalı diğeri ikinciyi.
ANAGLYPH 3D GÖZLÜKLER En eski ve yaygın gözlük tipi renkli camları olan gözlükler. Bunlara anaglyph 3D deniyor. Çeşitleri şunlar lRED - CYAN / KIRMIZI - CAMGÖBEĞİ lRED - BLUE / KIRMIZI - MAVİ lMAGENTA / GREEN - PEMBE -YEŞİL Baktığınız videoda, resimde bu iki renkte oluşturuluyor. Neden bu kadar çok renk var? Her bir rengin güçlü olduğu görseller olabiliyor. Ama ağırlıklı olarak biz kırmızı - camgöbeği (red-cyan) tavsiye ediyoruz. İnternetteki 3D filmlerin videoların resimlerin çoğu bu renge üretiliyor. POLARİZE 3D GÖZLÜKLER Bazı cinemalar bunu kullanıyor. İki tarafı da gri gibi görünen hafif plastikten gözlükler. Bu gözlüklerin yaptığı ışığın yatay ve dikey polarize gelişleri ile iki ayrı görüntü oluşturan projeksiyonun bu iki ayrı görüntüsünü yine iki ayrı polarize camla beyne yollamak. Çizgisel polarize ve dairesel polarize olarak iki alt türü bulunuyor. (Linear polarization – Circular polarization)
COLORCODE 3D GÖZLÜKLER Yine iki renkli bir gözlük. Mavi ve açık kahverengi. Ancak anaglyph gibi yüzlerce yıllık eski bir teknoloji değil. En büyük üstünlüğü tüm renkleri en yüksek kalitede verebilmesi. İkinci üstünlüğü ise çıplak gözle bakanların fotoğrafları olduğu gibi görebilmesi ki bunu yapabilen tek teknik. Tüm fotoğrafın değil derinlik içeren çizgilerin açık mavi ve sarı-yeşil renkle belirtilmesi. Bence bilgisayar karşısında en iyi standardart. Fiyatı ucuz. Teknolojisi zekice ve özel bir donanım istemiyor. Çift projeksiyon gerekmiyor. Özel TV istemiyor. Bütün mesele yaygınlaşması gerekliliği.
XPAND GÖZLÜKLER LCD ekranlı bu gözlüklerin sağ ve sol camları saniyenin çok kısa aralıklarında (saniyede 120 kez) sırayla kararıp tekrar açılıyor ve görüntüyü iki ayrı göz için o anda oluşturmuş oluyor. Tek projektörden gelen diğer tekniklerde olduğu gibi iki göz için aynı anda değil, iki görüntüyü ardı ardına gönderilen şifreli görüntüyü projeksiyonun yanındaki emitter gözlüğe sinyal göndererek çözülmesini sağlıyor. Gözlüğün ortasında bir IR algılayıcısı var. Hızlı kararıp açılma ile görüntü oluşturuluyor. Bu çoğu kişide göz yorgunluğu ve baş ağrısı yapıyor ve beyni de yoruyor gibi görünüyor. Ayrıca burnu rahatsız ettiğini pek çok kullanıcı ifade ediyor. Gazetelerde çıkan “3D gözlükler tehlikeli mi?” başlıklarının büyük bölümünü bu gözlüklere ayırmak gerektiğini düşünüyorum. Sadece polarize gözlüklerin renginin koyuluğu nedeniyle uzun saatler boyunca izlemede fazla ışıkla gözü yorabileceği ifade edilebiliyor. Diğer gözlükler ise yüzlerce yıldır kullanılıyor ve milyonlarca insan kullanmasına karşın belirgin bir şikâyet olmadı. Saygılarımla.
Süleyman Sönmez-www.3dgozluk.com
BİLGE KAPTAN |
13.04.2010 |
Bilişim Suçları, İleri Teknoloji Suçları ve Kanunları
Sevgili Bilişim&Teknoloji okuyucuları; Bilgisayar suçlarının kapsamı çok geniştir. En basit suç olarak gözüken bilgisayar suçları olarak tanımladığımız suçun yanı sıra, Siber Suçlar, Dijital suçlar, Internet Suçları, Bilişim Suçları, İleri Teknoloji Suçları vs. tanımlamaları ile de karşılaşmaktayız. Bu yüzden bu suçların kanunda nasıl geçtiğini konunun uzmanına sorduk. Av. Sertel ŞIRACI bu konuda çalışmalarını ve bilgilerini siz değerli okuyucularımıza aktaracak. Keyifli okumalar…
nBilişim kanunları ülke gündemine son günlerde çıktı? Bunun sebebi nedir? Artarak gündemde daha çok yer alacak. E-Devlet konusu bütün dünyada yayılmakta ve ülkemizde de ciddî çalışmalar yapılıyor. Tüccarlarımız elektronik ticarî yavaş yavaş keşfediyorlar. Şu an düşük rakamlar da olsa her sene artan oranlarda sanal ticaret yapılmaktadır. Hal böyle olunca Devlet bu gelişmelere seyirci kalamıyor. Ticaret Kanunu tasarısına ilgili maddeler giriyor, Tüketici Kanununa internetten yapılan alışverişleri düzenleyen maddeler giriyor. Ülkemiz dünyada sosyal ağları en çok kullanan ülkeler arasında yer alıyor. Bu durumda bu alanlarda örneğin hakaret ve tehdit suçları işlenebiliyor. Bu yönde şikâyetler savcılıklara ulaştığında mecburen bu konuyu çözecek birimler oluşturmanız gerekiyor, hele ki işlenen suç bankalardan para transferi gibi hususlar olunca Emniyet Teşkilatı kendi içerisinde de yapılanmaya gidiyor. İşte bu somut örnekler bize kanunları düzenlenmesi ihtiyacının toplumun davranışlarından kaynaklandığını bir kere daha gösteriyor.
nPeki şu an adliyelerimiz bu suçlar için yeterli midir? Büyük illerimizde hızla bir sistemleşme mevcuttur fakat bunun dışındaki illerde sistemli bir çözüm henüz geliştirilmedi. Daha çok bu konulara meraklı personellerle sorun çözülmeye çalışılmaktadır. Çünkü sadece devlet tarafında değil avukatlar arasında da bu bilgi düzeyi oldukça düşüktür. Hukuk fakültelerinde henüz ayrı bir ders olarak konu işlenmemektedir. Fakat bilişim hukuku gelecekte çok önem kazacağı için mutlaka eğitim içerisinde de yerini alacaktır.
nBilişim suçlarında süreç nasıl işliyor? Öncelikle bir şikâyet dilekçesi veya savcılık tarafından resen harekete geçiliyor. Bu konularda Emniyet Müdürlükleri tarafından görevlendirilmiş özel birimler soruşturmayı yürütüyorlar. Bu olaylardaki en önemli delil suçun işlendiği bilgisayarlardır. Bu sebeple soruşturmalar başladığında eldeki IP adresinin kime ait olduğu tespit edilir, ardından savcılığın talebiyle sulh ceza mahkemesinin kararıyla IP adresinin kullanıldığı adrese gidilerek bu konuda uzman olan emniyet görevlilerince belirli prosedür dahilinde deliller toplanmaktadır. Ardından özellikle ortamda bulunan hard diskler yine emniyet görevlilerince incelenerek suç unsuru aranır. Şayet suç unsuru varsa halen şüpheli olan şahsın ifadesi veya bilgisi alınmak üzere çağrılır. Oluşacak mevcut şüpheye göre de savcılıklar tarafından iddianame hazırlanarak ilgili mahkemeye sevk edilmektedir. Bu anlattıklarımız elbette en genel hatlarıdır.
nÇok duyduğumuz “bilişim sistemi aracılığıyla hukuka aykırı yarar sağlama suçu” nedir? Bu suç TCK’nın 244. maddesinin 4. fıkrasında düzenlenen “bilişim sistemi aracılığıyla hukuka aykırı yarar sağlama suçu” uzun süredir adliyeleri meşgul eden bilişim suçlarından birisidir. Bu suçu herkes işleyebilir ve suçlu için özel bir şart yoktur. Önemli olan hukuka aykırı olarak bir yarar elde edilip edilmediğidir, yani ayrıca zararın var olması gerekmemektedir. Madde metninde “kişinin kendisi veya başkasının yararına” ifadesine yer verilmek suretiyle, failin bu hukuka aykırı yararı kendisi için sağlaması veya üçüncü bir kişi için sağlaması açısından öneminin olmadığı ortaya konulmuştur. Genelde bilişim sistemlerine giren uzman bilgisayar kullanıcılarının bu işleri üçüncü kişiler için yaptığı düşünüldüğünde bu ifadenin yerinde olduğunu söyleyebiliriz. Bir başka kişiye ait bilgisayara izinsiz olarak genellikle internet ağı üzerinden girilmektedir. Bunun için günümüzde uzman olmaya da gerek yok çünkü bunun için hazırlanmış programlar aracılığıyla basit bir şekilde uzaktaki bilgisayarlara girilebilmektedir. Bu genelde merak amaçlı veya denemek için yapılmaktadır fakat bu eylem girilen bilgisayarın işleyişini bozarsa veya verileri silinirse o zaman bu madde kapsamında değerlendirilir.
MUHAMMED ZORLU |
13.04.2010 |
Viyananur.at BU HAFTA sizi Avusturya Nur Cemaatinin web sitesi ile tanıştıracağız. Böyle siteleri görürken ‘’Nur Talebelerinin bu alanda da ne kadar aktif olduklarını anlıyoruz. ‘Hel min mezid’ daha yok mu, diyen bu zaman insanına ‘daha var’ diyoruz.” Avusturya’da ki Nur Talebelerinin hazırladığı güncel bir Nur Sitesi olarak “E-Nur“ hizmetinde yedinci yılını dolduruyor. 2003 yılı Haziran ayında Viyana ve Avusturya’daki Müslümanlara yönelik elektronik hizmet maksadıyla hazırlandı. Arada geçen sürede binlerce üyeye ulaşırken devamlı yenilenen içeriği ile başta Avusturya, Almanya ve İsviçre olmak üzere Avrupa’da bulunan gurbetçilere Risâle-i Nur çerçevesinde İslâm’ı anlamayı ve yaşatmayı hedef aldı. Avusturya’daki bütün Türk kökenli Müslümanların İslâmî kaynak olarak Avusturya’dan yayın yapan siteler arasında birinci başvuru kaynağı oldu. Sitede; Viyana da ki yazarların hikâye, şiir ve makalelerini bulmaktayız ve ayrıca bu zamanın manevi direkleri dershanelerin tanıtımı, ders programı, online dershane ve hatim listeleri bölümleriyle E-nur hizmetini sürdürdüğüne şahit olmaktayız.Birbirinden farklı Risâle-i Nur vecizeleri ile hazırlanmış masaüstü arka planları ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Seçme videolar ve fotoğraflar bölümleri de vazgeçilmezler arasında.
Bilişim Söyleşileri |
13.04.2010 |
Opera Turbo ile internetinizi hızlandırın! YAVAŞ ve kotalı internet kullanıcılarına yönelik interneti hızlandırmak ve kota tasarrufu sağlamak için bir takım çözümler mevcuttur. Opera tarayıcısında yer alan “Opera Turbo” özelliği bu çözümlerden biridir. Bu özellik; hızı arttırmak ve indirilen veri boyutunu azaltmak için sunucu taraflı optimizasyon (en uygun şekle koyma) ve web sayfasını sıkıştırma teknolojisidir. Yaklaşık %80 oranında hızı arttırmakta ve kota kullanımını düşürmektedir. Bu kalite düşürümü sonucu, yükleme hızı artmakta ve kotaya daha az veri yansımaktadır, ama dezavantajınız ise resimlerin kalitesiz görünmesi. Opera Turbo, web sayfasını değiştirmiyor. Web sitelerinin yapısı ve içeriği aynen korunuyor. Ama resim çözünürlükleri fark edilir şekilde değişiyor. Opera Labs’ın yayınladığı bir testin videosunda; Opera Turbo özelliği kullanılarak bir web sayfasının açılması 3 saniye sürerken, opera turbo kullanılmayan bir web sayfasının açılması 11 saniye sürüyor. (Test edilen sayfa slashdot.org) Bu özellik ile verilerin kaç kat sıkıştırıldığını ve her sıkıştırmada ne kadar kota kazancınızın olduğunu görebiliyorsunuz. Opera Turbo’yu genelde bağlantıların yavaş olduğu kablosuz bağlantılarda ve cep telefonu servis sağlayıcılarının sağlamış olduğu mobil modemler ile internete girerken bağlantı hızınızı artırmak için kullanabilirsiniz. |
13.04.2010 |
LİNK TURU
http://www.risaleforum.com/showthread.php?t=37359 adresinden RisaleForum.com sitesinin düzenlemiş olduğu “Üstad Bediüzzaman’a mektup” yarışması ile ilgili bilgi alabilirsiniz. lİstanbul’da düzenlenen “Demokratik Açılım ve Said Nursi” konulu paneli http://sentezhaber.com/video_anasayfa.asp adresinden izleyebilirsiniz. |
13.04.2010 |