Güncel |
Anayasa kimseyi mutlu etmedi |
Mahallİ İdareler Derneği Genel Başkanı Osman Usta, Türkiye’nin tek parti zihniyetinin yasakçı yüzünü yansıtan 12 Eylül anayasasından artık kurtulması gerektiğini belirterek, “Namlunun ucunda sineye çekilmiş olan bu anayasa 30 yıldır kimseyi mutlu etmemiştir. Bu millet bu mahkumiyetten artık kurtarılmalıdır” dedi. Osman Usta, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin 30 yıldır 12 Eylül Anayasası ile yönetildiğini hatırlattı. 30 yıllık anayasanın bir darbe anayasası olduğunu ve Anayasa’ya karşı suç işleyenlerce hazırlandığını kaydeden Usta, yürürlükteki anayasayı “Namlunun ucunda sineye çekilmiş Anayasa” olarak tanımladı. 12 Eylül şartlarında, askeri yönetimin vesayetinde hazırlanan anayasanın 30 yıldır kimseyi mutlu etmediğini vurgulayan Ustaş şunlrı söyledi: “Bugüne kadar küçük değişikliklerle yamalı bohçaya dönen bir anayasa yürürlüktedir. Hiçbir değişiklik 12 Eylül’ün ruhunu ve kendisini bu anayasadan silmeye yetmemiştir. Toplumun bütün kesimlerinin tepkisini çeken bir anayasa çeyrek asırdan fazla süredir yürürlüktedir. Bir toplum düşünün ki hiçbir kesim yürürlülükteki Anayasayı benimsememekte, özümsememektedir. Bir toplum düşünün ki, benimsemediği bir anayasaya mahkum edilmiştir. Namlunun ucunda sineye çekilmek zorunda kalınmış bir anayasanın mutluluk getirmesi düşünülemez.”
ÖZGÜRLÜKLERİN OLMADIĞI ANAYASALAR SİVİL OLAMAZ İktidarıyla muhalefetiyle herkesin büyük bir samimiyet sınavından geçtiğini dile getiren Osman Usta, “Bu süreç kadük hale getirilmemelidir. Herkes özgürleşme ve sivilleşme arayışına katkı sağlamalıdır” çağrısında bulundu. Usta, Türkiye’nin kronikleşen çok büyük sorunları bulunduğunu belirterek, özellikle yıllardır istismara uğrayan inançla ilgili konuların çözümü bakımından anayasa değişikliğinin bir fırsat olduğunu ifade etti. Usta, açıklanan değişiklik paketinin daha da genişletilmesini isterken, “Değişiklik paketinin tartışma sürecinde herkes bir şeyler söyleyecek. Anayasa değişiklik paketi daraltılmamalı aksine genişletilmelidir. Özgürlüklerin önü açılmalıdır. İktidar partisine de muhalefet partilerine de bu konuda büyük görev düşmektedir. Özgürlüğün olmadığı, insanın merkeze konmadığı anayasalar sivil olamaz” dedi. Osman Usta, Türkiye’nin bir hukuk devleti görünümünden daha çok bir “yargı devleti” görünümüne büründüğünü belirtti. Kuvvetler ayrılığı ilkesini hiçe sayan bir yetki gaspıyla karşı karşıya bulunulduğunu ifade eden Usta, anayasa değişikliğinin “yargı devleti” uygulamalarına son vererek hukuk devleti ilkesini yerleştirecek bir değişiklik olması gerektiğini kaydetti.
BUNDAN SONRA HSYK ve YAŞ MAĞDURLARI OLMASIN Osman Usta, Yüksek Askeri Şûrâ (YAŞ) kararlarının yıllarca hep tartışıldığına da dikkat çekerek, YAŞ kararlarına ilişkin yeni düzenlemeyi önemsediklerini belirtti. Usta, “YAŞ kararlarıyla bugüne kadar binlerce kişi mağdur edilmiştir. YAŞ kararlarına yargı yolunun açılmasının bu mağduriyetleri sona erdireceğine inanıyoruz. Çok kapsamlı bir değişiklik paketi olmasa da önemli değişiklikleri öngören Anayasa değişiklik taslağına Mahalli İdareler Derneği olarak destek veriyoruz” açıklamasında bulundu. Mahalli İdareler Derneği Genel Başkanı Usta, yargı denetimine tabi olmayan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ve YAŞ kararlarının onbinlerce insanı nasıl mağdur ettiğine bakıldığında bu Anayasa değişikliğinin elzem olduğu daha iyi anlaşıldığını söyledi. Osman Usta, HSYK’daki yapısal değişikliklerle bu kurul üzerindeki bütün tartışmaların da ortadan kalkacağını vurguladı.
|
26.03.2010 |