Güncel |
TÜRKİYE'NİN İHTİYACI YENİ BİR ANAYASA |
Chatham House olarak bilinen İngiltere Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Türkiye Masası Şefi Fadi Hakura, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu artık herkesin kabul ettiğini söyledi. Türkiye'deki siyasî tartışmaların hükümetin ekonomiye odaklanmasına engel olduğunu belirten Hakura, AKP'nin anayasa değişiklikleri için "geç bile kaldığına" dikkat çekti. MUHALEFET DE YAPICI OLMALI, AMA
Tartışmalara bakıldığında anayasa değişikliği üzerinde siyasî uzlaşmaya varılmasının zor göründüğünü anlatan Hakura, şu durumda AKP'nin değişiklikleri seçim sonrasına bırakabileceğini söyledi. Hakura, muhalefetin de yapıcı olması gerektiğini belirtirken, ilk dönemde AKP'nin fırsatı elinden kaçırdığını hatırlattı.
Anayasa çoktan değiştirilmeliydi
Chatham House olarak bilinen İngiltere Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Türkiye Masası Şefi Fadi Hakura, Türkiye’nin bir anayasaya ihtiyacı olduğunu artık herkesin kabul ettiğini söyledi. Türkiye’deki siyasî tartışmaların hükümetin ekonomiye odaklanmasına engel olduğunu belirten Hakura, AKP’nin anayasa değişikliklerini için “geç bile kaldığına” dikkat çekti. Türkiye’deki tartışmalara bakıldığında anayasa değişikliği üzerinde siyasî bir uzlaşmaya varılmasının zor göründüğünü anlatan Fadi Hakura, şu durumda AKP’nin bu değişiklikleri seçim sonrasına bırakabileceğini söyledi. Hakura, muhalefetin de bu konuda yapıcı olması gerektiğini belirterek, ilk dönemde büyük bir uzlaşıya varan AKP’nin o günkü fırsatı elinden kaçırdığını söyledi. Değişikliklerin Türkiye’nin demokratikleşmesi yolunda olumlu bir gelişme olacağını vurgulayan Hakura, Türkiye’deki tartışmaların dışarıdan olumsuz gibi göründüğünü; ancak Türkiye’de yaşanan değişimin ülkenin yararına olduğunu dile getirdi. Türkiye’yi yakından takip eden Fadi Hakura, son aylarda ortaya çıkan darbe planlarıyla ilgili olarak da, ordunun Türk halkı nezdinde büyük itibar kaybettiğini, siyaset üzerindeki etkisinin ise önemli derecede azaldığını ifade etti. Hafta başı açıklanan Chatham House’nin Abdullah Gül’ü 2010 ödülüne layık görmesine de değinen Hakura, “Abdullah Gül, diğer adaylara göre daha önemli ve uluslar arası alanda ağırlığı olan bir isim. Özellikle Ortadoğu’da ve Türkiye’de barışa katkı sunan, birleştirici tutumu dikkat çekiyor” dedi. Son yıllarda bazı uluslar arası analistlerin Türkiye’nin Batı’dan Doğu’ya kaydığına yönelik görüşlerine karşılık olarak ise Hakura şu değerlendirmede bulundu: “Türkiye’de eksen kayması diye bir şey yok. Buna Ortadoğu’ya, yani komşularıyla entegre olmak demektir. Türkiye’nin coğrafi konumuna bakacak olursak bu çok normal bir durum. Bunu Batı’dan kopma olarak değerlendirmek yanlış olur. Türkiye hem Batı ile hem de Doğu ile entegre olmalıdır.”
|
26.03.2010 |