Güncel |
En çok makarnayı Marmaralılar yiyor |
Makarna üretiminde dünyada beşinci sırada olan Türkiye, bu ürünün ihracatında İtalya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) verilerine göre, sektörün 2009 ihracatı bir önceki yıla oranla yüzde 22 artarak 215 bin tona ulaştı. Önceki yıl sadece 116 ülkeye ihracat gerçekleştirilirken, 2009’da 123 ayrı ülkeye makarna satıldı. Buna karşılık Türkiye yılda 2 bin ton makarna ithal ediyor. İthal makarnalar lüks lokantalarda ve 5 yıldızlı otellerde tüketiliyor. Türkiye’deki makarna tüketimi ise yıllık kişi başı 6 kiloyu buluyor. En fazla makarnayı 8,1 kilo ile Marmara Bölgesi yaparken, makarna tüketiminde 4,7 kilo ile Karadeniz Bölgesi son sırada yer alıyor. Ege Bölgesi 6,8 kilogram, Akdeniz Bölgesi 5,8 kilogram, İç Anadolu Bölgesi 5,9 kilogram, Doğu Anadolu Bölgesi 7,2 kilogram, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ise 5,4 kilogram makarna tüketiyor. |
10.03.2010 |