22 Aralık 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Pamuk tarlası, balık havzası oldu

MUĞLA’NIN Milas ilçesine bağlı köylerde yaşayan yaklaşık 200 aile, ovada yetişen ürünlerin para etmemesi sebebiyle ‘tarla balıkçılığı’ yapmaya başladı.

İlçeye bağlı Avşar, Yaşyer, Savran, İçme, Ekinambarı ve Akyol köylerinde yaşayan yaklaşık bin vatandaş, tarlalarında yaptırdıkları havuzlarda çipura ve levrek yetiştirerek geçimlerini sağlıyor. Tarla sahipleri, havuzlarda beslenen balıkların en az 6 ayda satılabilecek büyüklüğe geldiğini, sürekli artan maliyetler sebebiyle harcamaların karşılamadığını dile getirdi. Milas’ın Dikili mevkiinde tarla balıkçılığı yapan 35 yıllık çiftçi Sadullah Yanar (44), tarlasındaki pamuğu 2007 yılında sökerek yerine balık havuzları yaptırdığını belirtti. 18 dönümlük arazisinde 8 balık havuzu bulunduğunu ve yaklaşık 80 bin balığın yaşadığını anlatan Yanar, “Babadan kalma tarlamızda çocukluğumuzdan beri çapa salladık. Tarlamda ayçiçeği, susam, mısır, arpa buğday ve pamuk yetişirdi. Son yıllarda tarlamızdaki ürün para kazandırmamaya başladı. Tarlalarımızdaki ürünleri toplamaya para bulamaz olduk. Bu sebeple traktörlerimi sattım, bankalardan borç aldım. Bu işten para kazanamayacağımı anladığımda bölgede yeni yapılmaya başlanan tarla balıkçığına başladım. Tarladaki ürünleri sökerek 8 adet balık havuzu yaptırdım. 60 metre uzunluğunda ve 2 buçuk metre derinliğindeki havuzlara artezyen kuyularından su çekerek balık yetiştirmeye başladım. Yavru olarak aldığımız levrek ve çipura balıklarını 6 ila 18 ay boyunca bu havuzlarda büyütüyoruz. Daha sonra kilosunu 8 liradan satıyoruz. Balığın tadı denizde yetişen çipura ve levrekten daha lezzetli olduğu için özellikle yurt dışında büyük ilgi görüyor. Aracı firmalar sayesinde bu balıklar Hollanda, Danimarka ve Almanya gibi ülkelere ihraç ediliyor” dedi.

Yapar, eskiden köylülerin birbirlerine hayırlı hasat dönemi dilediğini ancak şimdi ‘Rastgele’ dediklerini kaydederek, “Sabah erken saatte kalkıp tarlamızı çapalamak yerine şimdi balıklara yem veriyoruz. 42 yaşından sonra balıkçı oldum. Diğer yetiştiricilerle birbirimize artık rastgele diyoruz. Toprak havuzlardaki balıklar çok narinler. Soğuktan ve yemin kalitesinden çok çabuk etkileniyorlar. Bu nedenle onlara çok dikkat ediyoruz. Bazen hiç uyumadan havuz başında beklediğimiz oluyor.” ifadelerini kullandı. Artan girdi maliyetleri nedeniyle tarla balıkçılığının da zor günler geçirdiğini kaydeden Yapar, “İşlerimiz ilk yıl çok iyiydi. Fakat elektriğin ve Avro ile aldığımız yemin fiyatlarındaki artış bizi zor durumda bıraktı. Aylık elektrik faturasına ödediğimiz tutar en az 5 bin lira. Balık yemi içinse 12 bin lira harcıyoruz. Diğer harcamalarla bu rakam daha da artıyor. Altı ayda bir balık satışı yaparak bu maliyetleri çıkarmaya çalışıyoruz. Ayrıca Özel idare yetkilileri artezyen kuyularından çekilen su için ücret talep ediyor. Atıl durumdaki tarlalarımız bize yeniden ekmek vermeye başladı. Eğer bize destek olurlarsa biz hem ülkemize hem de yaşadığımız bölgeye büyük fayda sağlarız.” şeklinde konuştu.

Milas İl Genel Meclis Üyesi Halil Mutlu ise tarla balıkçılığı yapan vatandaşların sorunlarının çözümü için arayış içinde olduklarının altını çizdi. Mutlu şöyle konuştu: “Tarlalarını, balık üretimi için kullanan vatandaşlarımızın elektrik faturalarının düşürülmesi için istekleri bulunuyor. Tarla balıkçılığı Milas’ta son yıllarda gözde olan bir sektör haline geldi. Üreticilerin en büyük sorunun elektrik faturalarıdır. Üretim yapan halka yönelik olarak elektrik birim ücretlerinin düşürülmesi için yoğun çaba harcıyoruz. Bu sistem halkın yeni ekmek kapısı oldu.”

22.12.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Ankara bu hoşgörüden uzak

  ÇOĞU DENİZCİ ALBAY VE YARBAYLAR

  Son şahitlerden Ayhan Duruer vefat etti

  İşsizlik il il açıklanacak

  Vize uygulamasının mazereti kalmadı

  Erdoğan, bugün Suriye’ye gidecek

  Hazine’nin alacağı 28,4 milyar liraya ulaştı

  Arınç’a suikast mi yapacaklardı?

  Denetlenen 3,5 milyon araçtan 57 binine ceza

  4 yılda 121 fasıl

  Türkiye çok karmaşık bir ülke

  PKK’nın tasfiyesi için somut kararlar alındı

  Emniyet müdür yardımcısı tutuklandı

  Çek suçluları tahliyeye hazırlanıyor

  Kurban bağışı yolsuzluğunda 60 gözaltı

  SP: Açılım ayrışma konusu oldu

  Ağlayan bebek ailesini kurtardı

  Evin üzerine kaya düştü

  Bu da bisikletli eğitim modeli

  Okullar engelsiz olacak

  Aşırı yağışlar barajlara yaradı

  Üniversite sınavlarının tarihleri değişmeyecek

  Pamuk tarlası, balık havzası oldu

  Küçük Ayşe, ameliyat sonrası okullu oldu

  Çanakkale Boğazında lüfer azaldı

  Şüpheli poşetten mercimek çıktı

  İşsizlik ‘korsan berberliği’ arttırıyor

  Tunca Nehri taştı

  Avatar, 232 milyon dolar hasılat yaptı

  Durum sanılandan kötü

  Dünyanın en uzun şelâlesinin adı değişti

  UUİ’ye üç astronot gönderildi

  Atom çarpıştırıcı asıl görevine hazır

  Titan’a gemi indirme teklifi

  İsrail’de alkol yasağı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl