Güncel |
Ekmeği “taştan”çıkartıyorlar |
MANİSA’NIN Kula ilçesinde, ekonomik kriz dolayısıyla geçim güçlüğü yaşayan aileler, eski bir geleneği yaşatarak imece usûlüyle taş fırında kendi ekmeklerini pişiriyor. Kenan Evren Mahallesinde bulunan mahalle fırınının sahibi Hikmet Karcı yaptığı açıklamada, ev hanımlarının yaptıkları ekmeklerle aile bütçesine katkıda bulunmaya çalıştıklarını söyledi. Karcı, fırını rahmetli eşinin yaptırdığını, ekmek yapanlardan hiçbir ücret almadığını, böylece hem eşinin vasiyetini yerine getirdiğini, hem de eski bir geleneği sürdürmenin mutluluğunu yaşadığını ifade etti. ‘’Köy ekmeğinin damakta bıraktığı lezzet, buğdayın seçiminden hamurun yoğrulmasına, fırının hazırlanmasından ekmeğin fırına konulmasına kadar geçen süreçte harcanan emekte saklıdır’’ diyen Karcı, ekmeklik buğdayı ambarlarda koruduklarını, ihtiyaç oldukça ambardan çıkarıp değirmende öğütüp un haline getirttiklerini anlattı. Kadınlar hep birlikte ekmeklik hamuru hazırlarken kendisinin de kuru ağaç dalları yakarak taş fırını ekmek pişirmeye hazır hale getirdiğini ve ateşi sürekli tazelediğini dile getiren Karcı, bir ev için haftalık 10 ekmek yaptıklarını, bunları da buzdolaplarında muhafaza ettiklerini söyledi. |
13.12.2009 |