Güncel |
Tuz, sağlığın düşmanı |
KANADALI doktorlar tuzu, insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri sebebiyle “1 numaralı halk sağlığı düşmanı” ilân etti. Halk İçin Bilim Merkezi isimli sivil toplum kuruluşuna üye doktorlarca yapılan Tuzlu Bir Hata isimli araştırmaya göre, tuzun ve muhtevasındaki sodyumun sebep olduğu ölümler, diğer kimyasallara oranla daha yüksek. Halk İçin Bilim Merkezi Ulusal Koordinatörü Bill Jeffery, hükümeti ve gıda üreticilerini aşırı sodyum tüketimini dizginlemede daha etkin hareket etmeye çağırdıklarını belirterek, “Gıdalardaki tuz oranını yüzde 75 azaltmak, sağlık sisteminde yıllık 2 milyar dolar daha az harcama ile eşdeğerdir. Tuzun ve başka gıdalarla alınan ilâve sodyumun, kardiyovasküler sistem üzerindeki olumsuz etkileri bilinenden daha fazladır. Yüksek tansiyon hastalarının üçte birinin hastalık sebebi tuz ve sodyumdur. İşte biz bu ve daha birçok sebepten ötürü tuzu 1 numaralı halk sağlığı düşmanı olarak ilân ediyoruz” dedi. Araştırmada, 320 lokantada yapılan incelemelerde, normalde 70 gramlık bir hamburger ya da patates kızartması servisinin içinde 40 miligram olması gereken tuz ve sodyum miktarının, 500 ila 550 miligram olarak belirlendiği belirtildi. Ottawa / aa |
28.09.2009 |