16 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Sebze meyvede söz sahibi olabiliriz

Yaş sebze ve meyve ihracatçıları, ihracat artışı için lojistik destek istiyor. Krizin etkisiyle geçen yıla göre yüzde 5 gerileyen ihracatın, yıl sonuna kadar 2 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Aydın’ın ürünlerinin tanıtımı için Aydın Ticaret Borsası, Ege İhracatçılar Birliği ile Yaş Meyve-Sebze Festivali’nin birincisini gerçekleştirdi. Aydın Ticaret Borsası’nda başlayan festival bürokratlarla ihracatçıları bir araya getirdi. Tarımın sorunlarının da görüşüldüğü festival kapsamında hem Aydın’da yetişen yaş sebze ve meyvelerin tanıtımı yapıldı hem de sektörün daha da canlanması için yapılması gereken hususlar ele alındı.

AydIn yaş sebze ve meyvede

cazİbe merkezİ olacak

Festivalin açılışında konuşan Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, Aydın’ın yaş sebze-meyve üretiminde Türkiye’nin önde gelen illeri arasında yer aldığını belirterek “Verimli topraklara sahip Aydınımızda muz ve çayın dışında her şey yetişmektedir. İncir, zeytin, kestane ve kiraz üretiminde ülkemizde ve dünyada söz sahibi olan Aydın ili olarak iç ve dış pazara sunduğumuz çileklerimize olan talep giderek artmaktadır. İlimizde 25 bin tonun üzerinde çilek yetiştirilmektedir. Bunun yanında 160 bin ton domates, 35 bin ton biber, 26 bin ton şeftali, 5 bin ton kiraz , 20 bin ton erik, 115 bin ton incir yetiştirilmektedir. Fasülye, börülce gibi yaş sebzeler üretilirken kış mevsiminde de büyük üretim miktarına sahip enginarımız, lahanamız, kerevizimiz, ıspanağımız ve karnabaharımız iç piyasada büyük rağbet görmektedir. Dünyanın en pahalı girdi maliyetlerine göğüs gererek ayakta durmaya çalışıyoruz. Artık tarımsal politikalarla bölgemizi geliştirmek istiyoruz. Aydın ili yaş meyve-sebze ve kesme çiçek süs bitkileri ihracatında bir cazibe merkezi olacaktır” dedi.

Üretİmİn sadece

yüzde 5’lİk kIsmI İhraç edİlİyor

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu da yaptığı konuşmada, küresel ekonomik kriz sebebiyle yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatında gerileme beklediklerini kaydederek, “2008 yılına kıyasla yaklaşık yüzde 5’lik gerileme olabilir” dedi. Tarım üretiminin küresel ısınma ve ekonomik krizle birlikte daha da önem kazandığını anlatan Türkmenoğlu, üretimin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Türkmenoğlu, 2008 yılında 2,9 milyar dolar olan yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatının, bu yılın ilk yedi ayında 1,6 milyar dolar olduğunu belirtti.

2010 yılını da değerlendiren Türkmenoğlu, “2010 yılı için bir rakam vermem gerekirse, Birliğimiz aracılığı ile 750 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştireceğimizi düşünüyorum” diye konuştu. Türkmenoğlu, Türkiye genelinde yaklaşık 40 milyon ton düzeyinde olan yaş meyve sebze üretiminin hem iç tüketime hem de ihracata yettiğini belirterek, toplam yaş meyve sebze üretimimizin ancak yüzde 5’lik bir bölümünü ihraç edilebildiğine dikkat çekti. Türkiye, yaş sebze ve meyve ihracatını Almanya başta olmak üzere Batı Avrupa ve Balkan ülkeleri, Bulgaristan, Makedonya, Sırbistan, Romanya ve eski Doğu Bloğu ülkelerine yapıyor. Türkmenoğlu, Rusya pazarında zaman zaman sıkıntılar yaşandığına dikkat çekerek, “Görüşmelerle bu sıkıntılar aşıldı” diye konuştu.

ahmet ceylan / AYDIN

16.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  Her gün 5 milyon ekmek çöpe atılıyor

  Sebze meyvede söz sahibi olabiliriz

  Kriz, yabancı sermayeyi de etkiledi

  Her operatörde 1 kontör 20 saniye olacak

  IMF’den Türkiye’ye 1.4 milyar dolar

  Kaçak akaryakıt açık arttırma ile satılacak

  Balıkçılar palamut sezonundan umutlu

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.