Her gün 5 milyon ekmek çöpe atılıyor |
Türkİye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, Türkiye’de her gün üretilen 82 milyon ekmekten 5 milyonunun çöpe atıldığını, çöpe atılan ekmeklerin ekonomik değerinin ise 3,5 milyon lira olduğunu belirtti. Balcı, Türkiye’de fırın sayısının çok fazla olduğunu, federasyona bağlı 20 bin kayıtlı fırının bulunduğunu, bunun dışında da 3 bin kadar kayıt dışı çalışan fırının olduğunu söyledi. Sektörün en önemli sorunlarından birinin kayıt dışı sağlıksız üretim olduğuna dikkati çeken Balcı, Türkiye’de her gün üretilen 82 milyon ekmekten 5 milyonunun çöpe atıldığını belirterek, şunları kaydetti: ‘’Her gün çöpe atılan ekmeğin ekonomik değeri 3,5 milyon lira. Yani yılda 1 milyar 277 milyon liralık ekmeği çöpe atıyoruz. Bunun iki nedeni var. Birincisi halkımızın bilinçsizce ekmek tüketmesi, ikincisi fırın sayısının çok olması. Ülkemizdeki fırınların tamamı yüzde 20 kapasiteyle çalışıyor. Türkiye’de 20 yıl fırın açılmasa fırınların kapasitesi yeterli olur. Ülkemizdeki ekmek israfının önüne geçmek için 2010 yılında geniş çaplı bir kampanya hazırlıyoruz. Okullarda sokaklarda, her yerde halkımızı israfa karşı uyaracağız. Eğer israfı önleyebilirsek ekmek maliyetleri düşer.’’ Uşak / aa |
16.08.2009 |