İBRAHİM Kaygusuz ise şu anda dünyanın küresel bir köy haline geldiğine dikkat çekerek, yerkürenin herhangi bir yerinde olumsuz bir şey yaşandığında bundan herkesin etkilendiğini ifade etti.
1929 yılında dünyada meydana gelen ekonomik krizde 40 milyar dolarlık dev bir zararın oluştuğunu ve 40 milyon kişinin işini kaybettiğini anlatan Kaygusuz, dünyada meydana gelen son krizde ise zararın 15 trilyon doları bulduğunu ve 50 milyon kişinin işsizlikle karşı karşıya kaldığını belirtti. “Bu aslında insan yaratılışına pek de uygun olmayan vahşi kapitalizmin çöküşünün bir başlangıcıdır” diyen Kaygusuz, küreleşmenin menfaat ve çıkar ilişkisini de beraberinde getirdiğini ve aynı zamanda insanları dünyevileştirdiğine de vurgu yaptı. Kaygusuz, “Bediüzzaman Said Nursî, mimsiz medeniyetten bahseder. Medeniyet kelimesinin başındaki ‘mim’ harfi atıldığı zaman ‘deniyet’ kelimesi çıkar ki o da alçaklık anlamına geliyor. Bediüzzaman, insanın zaruri ihtiyaçlarının dört olduğunu dile getiriyor. Bugün bu zarurî ihtiyaçlar 100’e kadar çıkmıştır” diye konuştu.
Dünyada yaşanan krizlerin başlıca sebeplerinin iktisada riayet etmeme ve şükürsüzlükten kaynaklandığını kaydeden Kaygusuz, “Nimete karşı şükrü ve iktisatlı olmayı unuttuk. İktisat insanı zilletten izzete çıkarır. Bediüzzaman bir ekmekle 36 gün yaşadığı zamanlar oldu. İktisat Risâlesini yazarken 3 hurma ile bir gününü tamamlamıştır.” ifadelerini kullandı.
|