AVRUPA Birliği (AB), yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanan ‘’ultrason’’ yöntemiyle meyve ve sebzelerin besin değerlerini kaybetmeden sağlıklı bir şekilde kurutulmasını sağlayacak 3,5 milyon TL’lik dev bütçeli proje başlattı.
Gıdaların kurutulmasında geleceğin teknolojisini oluşturacak ve İspanya, Almanya, İsveç, İngiltere ve Türkiye’den 8 kuruluşun katıldığı projenin koordinatörlüğü de Türk şirketi Gökser Makine’ye verildi. Projeyle, mevcut teknolojilerin ötesinde bir anlayışla geliştirilecek ‘’ultrason’’ yöntemi, gıdaların kurutulması sırasında zaman ve enerjiden büyük oranda tasarruf edilmesini sağlayacak. ‘’Ultraveg’’ projesinin koordinatörü Hilal Ünal, projenin 7. Çerçeve Programı içindeki KOBİ’ler yararına araştırmalar kapsamında desteklendiğini bildirdi. Projenin en büyük özelliğinin kurutma esnasında zaman ve enerjiden tasarruf etmek olduğunu anlatan Ünal, ‘’Bunun yanı sıra gıdaları kurutarak saklamak, artık daha etkin bir hale gelecek. Böyle yeni teknolojilerle gıda kurutma, gıdanın içindeki besin değerlerinin kaybetmeden sağlığa daha yararlı bir şekilde teşvik edilecek’’ dedi.
|