Yıllar süren gecikmenin ardından Türkiye’nin, kendisini AB’ye yaklaştıracak reform adımlarını hızlandırdığını belirten Olli Rehn, AB ülkelerini “Sözümüzü tutalım ve Türkiye’ye bunu (üyelik) yapabileceğini ispatlayabileceği bir şans verelim” diye seslendi.
Türkiye’ye bir şans verin
Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Avrupa Birliği’ne (AB) “Reform yapmakta olan Türkiye’ye bir şans verin” çağrısında bulundu. Yıllar süren gecikmenin ardından Türkiye’nin, kendisini AB’ye yaklaştıracak reform adımlarını hızlandırdığını belirten Rehn, AB üyesi ülkelere Türkiye’ye birliğe üye olma şansı verilmesi gerektiğini söyledi.
Alman DPA ajansına röportaj veren genişleme komiseri Rehn, “Son yıllarda Türkiye’de siyasi reformlarda bir yavaşlamaya şahit olduk. Ancak 2009 başından itibaren, birçok pozitif gelişme oldu” diye konuştu. Türkiye’nin AB üyeliğine destek veren Rehn, AB ülkelerini “Sözümüzü tutalım ve Türkiye’ye bunu (üyelik) yapabileceğini kanıtlayabileceği bir şans verelim” diye seslendi.
Türkiye, AB üyesi olması halinde birlik içinde Almanya’dan sonra en kalabalık nüfusa sahip ülke olacak. Bu durumla başta Avusturya ve Fransa olmak üzere birlik ülkelerini endişelendiriyor.
Ancak Olli Rehn, tam aksine bu sebeplerden dolayı AB kapılarının Türkiye’ye açık olması gerektiğini düşünüyor. Rehn, “AB’nin istikrarlı, giderek demokratikleşen ve kalkınan bir Türkiye’ye ihtiyacı var. Türkiye, Ortadoğu’da istikrar ve demokrasinin dayanak noktasıdır, Müslüman halkıyla birlikte seküler bir ülkedir” dedi.
DPA, söz konusu röportajı yayınladığı haberinde AB ülkelerinin Türkiye’deki demokrasi hakkında da endişeleri olduğunu belirtti ve 2008 yılında AKP ile CHP arasında yaşananlar ile birlikte Kürt halkına yönelik kısıtlamaların tepkiyle karşılandığını kaydetti. Bunun sonucunda ise Türk halkının 2005’te yüzde 61 olan AB’ye destek oranının 2008’de yüzde 41’e düştüğünü hatırlattı.
Rehn ise bu konuda her iki tarafta karşılıklı güven tesis etmek için en iyi yolun, reformları gerçekleştirmesi için Türkiye’ye baskı yapmak olduğunu söyledi. Rehn, “Türk halkının, AB reformlarının kendi temel çıkarlarına hizmet ettiğini görmeleri çok önemlidir. O noktaya ulaştığımızda insanlar Türkiye’nin gerçekten demokratik bir ülke olduğunu göreceklerdir. Avrupa kamuoyu da Türkiye’nin üyeliğine o zaman farklı bakacaktır.” diye konuştu. Bir yandan AB yönetimi, Türkiye’nin reformlarını kolaylaştırmaya istekli görünürken, diğer yandan ise Rehn Türkiye’nin ilerleme anahtarının Brüksel’de değil Ankara’da olduğunu kaydetti. Olli Rehn, son olarak “AB’ye üyelik sürecinde önemli olan hız değil kalitedir. Sürmesi gerektiği kadar sürecektir; ancak Türkiye bütün değerlere saygılı olduktan ve AB üyeliğinin şartlarını yerine getirdikten sonra üye olabilir” diye konuştu.
|