İSMMMO raporunda, Hazine bonosu ve Merkez Bankası faizlerindeki değişimlerin de etkisiyle bireysel kredi geri dönüşlerinin tüketicinin cebinden daha fazla paranın çıkmasına sebep olduğu belirtildi.
Kredi tuzağına dikkat
DÜNYADA yüzyılın en büyük krizi yaşanırken, Türkiye;de de bankacılık sektöründe hem sektörel hem bireysel kredilerde hızlı değişimlerin dikkati çektiği vurgulanarak, Hazine bonosu ve Merkez Bankası faizlerindeki değişimlerin de etkisiyle bireysel kredi geri dönüşlerinin tüketicinin cebinden daha fazla paranın çıkmasına sebep olduğu belirtildi.
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) ‘’Krizde Banka Refleksi ve Yansımalar’’ başlıklı raporuna göre, 2008’in ortalarında dış kaynaklı kredi bulamadığı ve geri dönüş riski arttığı için kredi musluğunu kapatan bankalar 2009’da da 2001 krizindeki deneyimlerini konuşturuyor. Buna göre, 2001’de yeni kredi olarak reel sektöre 14,8 milyar TL veren finans sektörü, bu rakamı 2002’de 8,9 milyar TL;ye indirdi. Daralma yüzde 40 oldu.
İSMMMO’nun araştırmasında ulaştığı sonuçlar özetle şöyle sıralandı: ‘’Mart 2008;de konut kredisi faizleri öncü bankaların ortalamasına göre yüzde 1,30 iken, bu oran krizin yoğunlaştığı Ekim-Kasım ayları döneminde ortalama yüzde 1,75;lere kadar çıktı. Ancak yükseliş uzun sürmedi; şimdilerde konut kredilerinde oranlar yeniden yüzde 1,50 seviyelerine çekildi. Konut kredilerinde kriz dönemine göre faizlerde düşüş olmasına karşın taşıt kredilerinin faiz oranlarında bir indirim gerçekleşmedi. Kriz öncesinde 0 km taşıtlar için 30 bin TL;ye karşılık 36 ay vadede toplam 10 bin 536 TL faiz ödeyen tüketici, aynı para ve vade seçeneğine karşılık şimdilerde 3 bin TL daha fazla eri ödemeyle karşı karşıya kaldı.”
|