BURSA-RUMELİSİAD Başkanı Vehbi Varlık, açıklanan ekonomik tedbirler paketiyle ilgili olarak, “İşsizliğe ve talep yetersizliğine çözüm olarak görülen beklenen 4. paket maalesef çare olmayacaktır. Paketin seçimler öncesinde devreye sokulmaya çalışılması da sanayici açısından seçim yatırımı gibi görülüyor” dedi.
Paket, pansuman oldu
RUMELİLİ Yönetici Sanayici ve İşadamları Derneği (RUMELİSİAD) Başkanı Vehbi Varlık, sanayi ve iş dünyasının büyük merakla beklediği yeni ekonomik pakete ilişkin ipuçlarının bile piyasalara moral verdiğini ancak yeterli olmadığını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Eskişehir’deki mitingde yaptığı ekonomik tedbir paketine dair açıklamaları değerlendiren RUMELİSAD Başkanı Vehbi Varlık, konutta KDV’nin 3 ay için yüzde 8’e, otomotivde de ÖTV 3 ay süreyle düşürülmesinin piyasaları kısa süreliğine rahatlatacağını vurguladı. Pakette ilk bakışta vergi indirimleri öne çıktığını kaydeden Varlık, tedbirler kapsamında krizde en çok etkilenen sektörlerin başında otomotivin geldiğine dikkati çekti. Varlık, Türkiye’nin Detroid’i konumunda bulunan Bursa’da, otomotiv sektörü ve yan sanayide yaprak kımıldamadığını dile getirdi. Varlık, konut ve beyaz eşyada kısa süreli vergi indirimlerinin yeterli olmayacağını savunarak, şunları kaydetti:
“Paket talebi canlandırmaya yönelik. Ancak bu tüketimin hangi parayla yapılması bekleniyor. Paket kapsamında Eximbank’ın sermayesi 500 milyon lira daha arttırılacağı ve KOBİ’lere ek 75 milyon TL ödenek verileceği ifade ediliyor. Yeni ekonomik paketin piyasaları ne ölçüde canlandıracağını merakla bekliyoruz. Ama bütün bu yapılanlar ancak pansuman olabilir. Hükümetin 3 aylık değil daha kalıcı çözümler bulmasını bekliyoruz. Otomobil sektöründe yapılan 3 aylık indirimin stokları eritmesine yetmeyeceğine inanıyorum. Hükümet reel kesimin zorda olduğu görmeli. Piyasada iç talebin düşük ve yetersiz olduğu bir dönemdeyiz. İhracatımız dip yaptı. Sanayi üretimimiz ve kapasite kullanımının hızla azalıyor. Enerji maliyetleri, işçilik giderleri ve yüksek vergiler nedeniyle birçok işletme üretim yapamaz duruma geldi. Zararına bile üretsek satamaz olduk. Bu sıkıntının giderilmesi için piyasadaki nakit sıkışıklığının giderilmesi gerekiyor.”
Başbakan Erdoğan’ı aldığı yeni tedbirler için kutlayan Varlık, konuşmasına şöyle devam etti: “Gerektiğinde yeni tedbirlerin de alınacağını ve kredi akışını iyileştirmek için adımlar atılacağını ifade ediliyor. Hükümetin krizin etkilerini en aza indirmek için yeni attığı yeni adımları desteklediğimiz gibi yetersiz olduğunu da söylemek zorundayız. Alınan bu önlemler maalesef işsizliğe ve talep yetersizliğine çözüm olarak görülen beklenen 4. paket çare olmayacaktır. Paketin seçimler öncesinde devreye sokulmaya çalışılması da sanayici açısından seçim yatırımı gibi görülüyor.”
|