Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının hazırladığı rapor, Türkiye'de tefeciliğin geldiği boyutları gözler önüne serdi. Özellikle son 3 yılda tefecilik olayları iki kat arttı. Tefecilik olayları en çok Antalya'da görülürken; 2008 yılında 548 tefeci gözaltına alındı.
FAHİŞ FAİZLE BORÇ VERİYORLAR
Bankalara kredi borcunu ödeyemeyenler, tefecilerin eline düşüyor. Bu durumu Emniyetin raporu da doğruluyor. Rapora göre, ekonomik krizi fırsat bilerek, mağdur durumdaki vatandaşlara astronomik faiz oranlarıyla para veren tefecilerin sayısı özellikle son 3 yılda büyük bir artış gösterdi.
Emnİyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın hazırladığı rapor, Türkiye’de tefeciliğin geldiği boyutları gözler önüne serdi. Tefecilik olayları en çok Antalya’da olurken; 2008 yılında 548 tefeci gözaltına alındı.
Vatandaş, bankalara kredi borcunu ödemeyince tefecilerin eline düşüyor. Bu durumu Emniyetin hazırladığı rapor da doğruluyor. Özellikle son 3 yılda tefecilik olayları 2 kat arttı. Küresel ekonomik krizi fırsat bilerek vatandaşlara astronomik faiz oranlarıyla para veren tefecilerin sayısı son 3 yılda büyük bir artış gösterdi. Dağıttıkları el ilanları ile vatandaşlara borç para satmaya çalışan tefecilerle etkin mücadele için polis, özel ekipler kurmaya başladı. Tefecilik olayları en çok Antalya, Ankara, İstanbul, Mersin, Uşak, Diyarbakır, İzmir, Samsun, Bartın ve Aydın’da görülüyor. Kuyumcu ve dövizci gibi faaliyet gösteren tefecilik olaylarında, 2006’da 338, 2007’de 431 kişi yakalandı. Polis 2008’de gerçekleştirdiği 248 operasyonda ise tam 548 tefeciyi gözaltına aldı. Tefecilere karşı Antalya’da 32, Ankara’da 28, İstanbul’da 26, İçel’de 20, Uşak’ta 14, Diyarbakır’da 13, İzmir’de 11, Samsun’da 10, Bartın’da 7 ve Aydın’da 6 operasyon gerçekleştirildi.
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının hazırladığı raporda tefeciliğin ülke ekonomisine, sosyal hayata ciddi zarar verdiği ve kayıt dışı ekonominin önemli bir bölümünü oluşturduğuna dikkat çekiliyor. Ayrıca raporda “Borçlarını ödemekte güçlük çeken ve harcamalarında iyi planlama yapamayan insanların borcu borçla kapatmaya yönelmeleri, tek adres olarak kendilerine tefecileri bulmalarına neden olmuştur” değerlendirmesi yapıldı. Ankara / cihan
|