ZONGULDAK'TAKİ kaçak maden ocaklarında 2005 yılından bugüne kadar 20 kişi öldü, 25 kişi yaralandı.
Edinilen bilgiye göre, Zonguldak’ta yasa dışı işletilen kömür ocakları, işçi sağlığı ve güvenliği tedbirleri alınmadan üretim yapıldığından ciddî yaralanma ve ölümlere sebep oluyor. Şehirde 2005 yılında 5, 2006’da 3, 2007’de 4, 2008’de 4, 2009’da 4 kişinin öldüğü, 2005’te 7, 2006’da 5, 2007’de 7, 2008’de 6 kişinin yaralandığı maden ocaklarında iş umudu hüzne dönüşüyor. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Demir Madencilik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Salih Demir, kaçak kömür ocaklarının havzanın en önemli sorunu olduğunu, çok sayıda ailenin canını yaktığını söyledi. Madenciliğin önemli iş güvenliği ve işçi sağlığı yatırımı gerektiren sektörler arasında yer aldığını, aksi takdirde kazaların kaçınılmaz olacağını ifade eden Demir, şöyle konuştu:
“Kaçak kömür ocağına girmek adeta canlı canlı mezara girmek gibi bir şeydir. Buralarda en küçük iş güvenliği önlemi bile alınmamaktadır. Kaçak kömür ocakları kentin en önemli kanayan yarası durumunda. Bunlar can ve mal kaybının yanı sıra devlete de önemli zarar veriyor. Kaçak ocaklar ailelerinin canını yakmasının yanı sıra devleti ayda 3 milyon TL zarara uğratıyor. Her an ölümle burun buruna gelen vatandaşların emeklerinin karşılığı maaşları da ödenmiyor.”
Demir, kaçak maden ocaklarıyla mücadelede devlete, özel firmalara ve ilgili kurumlara önemli görevler düştüğünü söyledi.
|