Antalya’nIn Manavgat ilçesinde Külliye Camii’nin şadırvanında abdest alan turistlere, İslâm’ın akidesi olan namaz kılmasını imam hatip Mustafa Yılmaz ve turist rehberi gösteriyor.
Manavgat’a getirdikleri Alman turistleri, Seleukeia, Side Antik Kent, Manavgat Şelâlesi, Apollon Tapınağı ve bot turu sonrası Külliye Camii’ni gezdirdiklerini belirten STT Tour Almanca Turist Rehberi Cengiz Yüce, turistlere cami avlusunda ve içeride 45 dakika İslâm’la ilgili bilgilendirme yaptıklarını söyledi.
Camiye gelen turistlere imam hatip Mustafa Yılmaz’ın 5 vakit namazın nasıl kılındığını göstererek anlattığını belirten Yüce, yakın ilgi ve alâkanın İslâmiyet’e karşı ön yargıları kırdığını ifade etti. Seyahat acentelerinin Antalya’ya getirdiği Orta Avrupa ve İskandinav turistleri, haftanın 4 günü inanç, kültür, eko ve arkeoloji turizmine çıkardıklarını anlatan Yüce, Alman, Hollandalı, Belçikalı, Danimarkalı, Norveçli, İsveçli ve Çekli turistlerin Müslümanların ibadethanesini görmekten memnun kaldığını dile getirdi.
Yüce, “Camiye getirdiğimiz turistlere İslâm dininin genel prensipleri ve yerine getirilmesi gereken akideleriyle ilgili bilgilendirme yapıyoruz. İslâmı anlatırken Hıristiyanlık ve Musevilikle karşılaştırmasını yapıyoruz. Camiye giren ateist, deist ve nihilist turistler İslâmiyet’e karşı ön yargılarının kırıldığını itiraf ediyor. Mısır’a, Tunus, Fas ve Dubai’ye tatile giden turistler Türkiye’de olduğu kadar bu ülkelerde rahat camiye giremediklerini söylüyor. Yakın ilgi dinimize karşı merakı arttırıyor.” diye konuştu.
Bir din adamının turistlere uygulamalı dinin icaplarını anlatmasının turistlerin hoşuna gittiğini belirten turist rehberi Hülya Civelek de, anlatım sonrası çoğu turistlerin İslâmiyet’i merak ederek Almanca Kur’ân aldığını kaydetti.
Külliye Camii imam hatibi Mustafa Yılmaz’ın verdiği bilgileri turistlere Almanca ve İngilizce olarak anlattıklarını aktaran Civelek, böylece din adamlarına karşı sevgi ve muhabbetin arttığını söyledi. Civelek, “Hocamızın turistlere karşı yakın ilgisi ve nazik olması turistlerin Müslüman din adamlarına karşı bakış açısını değiştiriyor. Turistler sordukları sorulara cevap bulunca daha da memnun oluyor. Uygulamalı namaz anlatımı sonrası çoğu turist hocamızla hatıra fotoğrafı çektirmek istiyor.” şeklinde konuştu.
Hayatında ikinci defa Müslümanların ibadet yeri olan camiye girdiğini belirten Alman bayan Isocde Gleitsmann, ilk defa 1970 yılında İstanbul’a bir iş görüşmesi için geldiğinde Sultan Ahmet Camii’ni ziyaret ettiğini ifade etti. Sultan Ahmet Camii’nin muhteşem bir mimarisi bulunduğunu belirten Gleitsmann, Külliye Camii ziyaretinde İslâmiyet’le ilgili geniş çaplı bilgi sahibi olmak için Almanca Kur’ân aldığını kaydetti. Antalya / cihan
|