İSO Başkanı Tanıl Küçük, sanayi üretimindeki azalmanın, büyük ihtimalle gelecek aylarda da benzer oranlarda, hatta artarak süreceğini söyledi. Küçük, “Sanayi üretiminde Ağustos'ta yüzde 3,5, Eylül'de yüzde 4,2, Ekim'de yüzde 7,2 ve Kasım'da ise yüzde 13,9'luk bir küçülme karşımıza çıktı. Bu 2001 sonrasındaki en yüksek oranlı küçülme” dedi.
İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, sanayi üretimindeki azalmanın, büyük ihtimalle gelecek aylarda da benzer oranlarda ve hatta daha da artarak süreceğini savundu.
Kültür Ocağı Vakfı’nca Süleymaniye’de düzenlenen ‘’Küresel Ekonomik Kriz ve Türkiye’ye Etkileri’’ konulu konferansta konuşan Tanıl Küçük, bugün bütün dünyanın, yüzyılın en ağır ekonomik kriziyle karşı karşıya olduğunu, hatta Batı ekonomilerinden birçoğunun resesyona girdiğini söyledi. Küresel ekonominin bir parçası olan Türkiye’nin de tabiî olarak bu krizden etkilendiğini anlatan Küçük, krizin olumsuz etkilerinin giderek daha fazla hissedildiğini, göstergelerin de ekonomideki olumsuz gidişi açıkça ortaya koyduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
‘’2005 yılı baz alınarak, güncellenmiş yeni aylık sanayi üretim endeksine göre, sanayi üretiminde Ağustos ayında yüzde 3,5, Eylül ayında yüzde 4,2, Ekim ayında yüzde 7,2 ve Kasım ayında ise yüzde 13,9’luk bir küçülme karşımıza çıktı. Bu küçülme, 2001 sonrası dönemde sanayi üretimindeki en yüksek oranlı küçülmedir.
Araştırma şubemizin hesaplarına göre, 2008 yılının 11 ayı sonunda, sanayi üretimindeki ortalama artış yüzde 0,5 olmuştur. 2007 yılındaki artış oranının yüzde 7,7 olduğunu hatırlarsak, yüzde 7,7’den yüzde 0,5’e. 1 yıl içinde sanayimizde ne kadar büyük bir kan kaybı olduğu görülmektedir.’’
2008 yılının kötü kapandığını vurgulayan Küçük, 2009 yılı için, ‘’Sanayi üretimindeki azalma, büyük olasılıkla, önümüzdeki aylarda da benzer oranlarda ve hatta daha da artarak devam edecektir. Bu düşüşün önümüzdeki aylarda devam etmesi, Türkiye ekonomisinin özellikle, istihdam yönüyle, büyük bir dar boğaz içine girmesi demektir’’ diye konuştu.
Küçük, sanayideki sorunların geçmişinin küresel krizden öncesine dayandığını, kan kaybının daha önce başladığını vurguladı. Özellikle 2005 yılından itibaren sanayide tıkanmanın başladığını, üretim artış hızının yavaşladığını belirten Küçük, emek yoğun ve daha çok iç pazara dönük sektörlerde çok ciddî sorunların var olduğunu anlattı.
|