Anayasa Mahkemesi, TSK’dan mahkeme kararıyla ihraç edilenlerin, daha sonra Emekli Sandığına bağlı olarak çalışmasını yasaklayan Emekli Sandığı Kanununun ilgili hükmünün iptal talebini reddetti. nKararda, askerî mahkeme kararı ile TSK’dan ihraç edilen bir kişinin Bağ-Kur veya SSK’ya bağlı olarak çalışma hayatını sürdürmesine bir engel bulunmadığı ifade edildi.
Anayasa Mahkemesi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden mahkeme kararıyla ihraç edilenlerin, daha sonra Emekli Sandığına bağlı olarak çalışmasını yasaklayan Emekli Sandığı Kanunu’nun ilgili hükmünün iptali talebini reddetti.
Konya’da ticaret yaptığı gerekçesiyle Askerî Ceza Kanunu’na Müzeyyel Kanun’un 1/A maddesi gereği mahkûm olup, Türk Silâhlı Kuvvetlerinden ihraç edilen bir subay, görevine son verilmesi işlemine dayanak gösterilen 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’nun 104. maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürdü. Başvuru dilekçesinde, asker olarak görevliyken ticaret yapmak suçundan dolayı askerî mahkeme kararıyla ihraç edilen kişinin meslekî hayatı engellendiğinden hukuk devleti ilkesine aykırı davranıldığı ileri sürüldü. Kararın, TSK’dan ihraç edildikten sonra askerlik hizmeti dışındaki tüm kamusal hak ve sorumlulukları yönünden diğer kişi ve kamu görevlileri arasında bir fark olmadığı halde aksi öngörüldüğünden eşitlik ilkesine, kamuda yeniden çalışmaya engel olunduğundan ve ayrıca askerî mahkeme kararlarına farklı anlamlar yüklendiğinden de anayasaya aykırı olduğu ileri sürüldü. Anayasaya aykırılık iddiasını ciddî bulan Konya 1. İdare Mahkemesi, kanun maddesinin iptali talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruyu esastan görüşen Yüksek Mahkeme, iptal talebini oy birliğiyle reddetti. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayınlandı. Kararda, askerî mahkeme kararı ile TSK’dan ihraç edilen bir kişinin Bağ-Kur veya SSK’ya bağlı olarak çalışma hayatını sürdürmesine bir engel bulunmadığı ifade edildi.
Askerî mahkeme kararıyla TSK’dan ihraç edilen bir kişinin Emekli Sandığına tabi kurumlarda yeniden göreve alınamamasının, Anayasa’nın 70. maddesinde belirtilen hizmete almada görevin gerektirdiği nitelikler kapsamında görüldüğünden, anayasaya aykırılıktan söz edilemeyeceği belirtilen kararda, Anayasa’nın 10. maddesinde yer verilen “yasa önünde eşitlik ilkesi’’nin de hukuksal durumları aynı olanlar için söz konusu olduğu kaydedildi. Bu ilke ile eylemli değil, hukuksal eşitliğin öngörüldüğü vurgulanan kararda, aynı durumda bulunan kimi kişi ve topluluklara ayrı kurallar uygulanarak yasa karşısındaki eşitliğin çiğnenmesinin yasaklandığı belirtildi. Ankara / aa
|