AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 1999’da Adıyaman’daki 1 Mayıs kutlamalarında ‘’işkence ve kötü muamele’’ gördüğünü iddia eden 11 kişinin başvurusunda Türkiye’yi haksız buldu.
Adıyaman’da 1 Mayıs 1999’da düzenlenen faaliyetlerinde, kutlamalara gitmek isteyen 70 kişilik bir gruba polis müdahale etti ve çok sayıda kişi gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre, 24 saatlik gözaltı süreleri dolduktan sonra serbest bırakılanlardan 11’i, ‘’polis memurlarının keyfi olarak, insanlık onuruna yakışmayacak şekilde kötü muamele ve işkence yaptığı’’ iddiasıyla Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığına şikâyette bulundu. Olaya karışan polis memurlarının yargılanması için Adıyaman Valiliği ve İçişleri Bakanlığından izin alınamadı. Bunun üzerine 11 kişi Danıştay 2. Dairesine itirazda bulundu, ancak itirazları reddedildi. Bu kişiler, dâvâyla ilgili Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığının takipsizlik kararı vermesi üzerine 2002 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurdu.
Dava 7 Ekim 2008’de sonuçlandı. AİHM Türkiye’yi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3. (insanlık onuruna yakışmayacak, onur kırıcı ceza ve muameleye tabi tutmak, hakkına aykırı davranmak) ve 11. (sendika, dernek kurmak ve toplantı özgürlüğüne aykırı davranmak) maddelerini ihlâl ettiğine hükmetti ve 11 kişiye toplam 21 bin Avro ödenmesine karar verdi. Söz konusu 11 kişi arasında yer alan avukat Şeyho Saya, kendilerinin Türkiye’de demokrasi ve insan haklarının gelişmesini istediklerini söyledi. Saya, ‘’Tabii gönül isterdi ki böyle bir dâvâ açmamış olalım, Türkiye’yi mahkûm etmeyelim’’ dedi. Saya, ‘’Bizim istediğimiz Türkiye’deki demokrasi ve insan haklarının gelişmesi. Ben şahsen ülkemizin mahkûm edilmesinden utanıyorum’’ diye konuştu. Adıyaman / aa
|