Mevlânâ’nIn 735. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri kapsamında Mesnevî Öğretisiyle Ruhsal Terapi yapılıyor.
Büyükşehir Belediyesi Mevlânâ Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu’nda düzenlenen etkinliklerde Mesnevi öğretisiyle ruhsal terapi yapan Dr. Faik Özdengül, Mevlânâ’nın ünlü eseri Mesnevî’nin baştan başa insanları olgunlaştıran, problemlere karşı dayanıklı hale getiren ve arkasında çok ciddî medeniyet olan bir kitap olduğunu kaydetti. Psikoloji ile uğraşan doktorların Mesnevi’yi çok iyi bilmesi gerektiğini ifade eden Özdengül, dünyada 800 çeşit terapi tekniği olduğunun ancak bunlar incelendiğinde davranışçı, bilişsel, dinamik ve varoluşçu terapiler olmak üzere 4 ana gruba indirgenebildiğini belirtti. Özdengül, Mesnevî’nin ise bütün bunları kapsayan bütüncü bir yaklaşım sergilediğini ve Mesnevî’de bu ekollerin her birisinin örneklerini görmenin mümkün olduğunu söyledi.
Etkinlikler süresince toplam 11 program yapacaklarını, Mesnevi’deki 180 civarındaki hikâye arasından seçecekleri farklı hikâyelerle terapi yapacaklarını dile getiren Özdengül, burada bütüncü bir psikoterapi yöntemi kullandıklarını belirtti.
Özdengül, Mesnevî’nin bir psikoterapi kitabı gibi okunabileceğini de vurgulayarak, şöyle devam etti: ‘’Mesnevi okuduktan sonra her şeye çok pozitif bakıyorsunuz. Sizin iyiliğinizi gözeten ve her şeyi düzenleyen bir yaratıcı var. Her şeyi O düzenliyor. Yani bir sıkıntıda olsanız bile bu sizin için iyi bir durum olabilir. Baba, bazen çocuğuna onun iyiliği için kızar. Yani Mesnevî her şeyi öyle bir şekilde anlatıyor ki olumsuz düşünecek bir şey kalmıyor. Olumsuz bir şey kalmayınca da sorunlar kendiliğinden ortadan kalkıyor. Biz bu terapide bunları anlatıyoruz.”
Özdengül, terapiye katılanlardan olumlu tepkiler aldıklarını ifade ederek, ‘’programın sonunda niyaz (yalvarma) bölümü koyduk. Mesnevî’de, Mevlânâ’nın olmazsa olmazı niyazdır, duadır ve yakarıştır. Katılımcılarla birlikte niyaz ediyoruz. Çok iyi geldiğini ve rahatladıklarını söyleyenler oluyor. Antidepresan ilaç almadan uyuyamadıklarını söyleyenler şimdi Mesnevî’den birkaç hikaye okuduktan sonra rahatlıkla uyuyabildiklerini söylüyorlar’’ dedi.
|