Belçİka’nIn Molenbeek bölgesi tam 21 camiye ev sahipliği yapıyor, bu da bölgeyi Brüksel’in İslâmî merkezi haline getirmiş durumda
. Molenbeek’in tam merkezinde, şehrin kalbi sayılabilecek bir bölgede yer alan El-Halil Camii, Belçika’nın en büyük camisi. Bu caminin imamı Abdulkerim El Kebdani, islamonline.com sitesine vermiş olduğu demeçte, “Şu an cami olan bu yapı aslında daha önceden bir fabrikaydı, Müslüman cemaati bir araya gelerek, aralarında para toplayarak bu yapıyı 1985 yılında camiye çevirmiştir” diyor.
Şu an camide aynı anda 1000 kişi ibadetini yerine getirebiliyor. Her hafta Cuma günü ise camide yer bulmak imkânsız hale geliyor. Cami aynı zamanda sosyal ve kültürel bir merkez vazifesini de yürütüyor. Kebdani bu durumu şöyle açıklıyor: “El Halil Camisi sadece bir cami olmaktan çok ötedir. O aynı zamanda onlarca sosyal faaliyetin merkezi konumunda.” El Halil haricinde Molenbeek bölgesinde 20 cami daha bulunuyor. Bunların bir çoğunu bölgede yoğun yaşayan Faslı cemaat kurmuş. Diğer camileri ise bölgedeki Türkler, Pakistanlılar veya Afrikalı Müslümanlar yaptırmış.
Camilerin sayısının son senelerde bu denli artmış olması, Molenbeek Belediyesi’ni bir ‘Molenbeek Camiler Danışma Konseyi’ kurmaya sevk etmiş. Belçika genelinde yaklaşık 350 adet cami olduğu belirtiliyor. Bunların en eskisi ise Brüksel’in merkezinde yer alan İslâm Merkezi. İslâm Merkezi tam olarak 1968 yılında kurulmuş. 10 Milyonluk Belçika’da son rakamlara göre Müslümanların sayısının yaklaşık 450 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Özellikle göçmenlerin yoğun bulunduğu bir bölge olan Molenbeek’in 83 bin kişilik nüfusunun yaklaşık üçte ikisi Müslümanlardan oluşuyor, öyle ki Belçika’nın bu kısmında sokaklarda yürürken neredeyse mavi gözlü ve sarışın birine rastlayamıyorsunuz. Molenbeek’in sokaklarında yürüyenler İslâmî bir havanın ve ruhun mahalleleri kapladığını hissedebiliyor. Molenbeek’li genç hanımlar başörtülerini güzelce örtüyor, genç erkeklerin çoğunda ise İslâm’a uygun bir hava dikkat çekiyor. Bu bölgede konuşmalar genelde Fransızca ve Arapça arasında gidip geliyor. Molenbeek’teki kafeler ise Belçika’nın genelinin aksine alkollü içkiler yerine müşterilerine Arap çayı ve kahve ikram ediyor.
Sokaklardaki dükkânlarda Kur’ân-ı Kerim’in lâtif tilâvet sesi çınlıyor. Camlarında ise Arapça ibareler yer alıyor. İslâmî yayınlar satan bir kitapçının sahibi, “Komşularım her Cuma Kur’ân tilâveti dinlemeye alıştılar” diyor.
Molenbeek’te bu sene bir de orta dereceli özel İslâmî okul da açılmış. Okula büyük İslâm âlimi İbni Sina’nın adı verilmiş. El Halil Camisi İmamı Kebdani, Molenbeek bölgesinin Belçika’nın hoşgörülü ortamının çok güzel bir sembolü olduğunu belirtiyor. Belçika 1974 yılında İslâmı resmî olarak tanıyan ilk Avrupa ülkesi olarak bu gururu taşıyor. ( kaynak : islamonline.com )
|