Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Roma'da AA muhabirinin, "Anayasa Mahkemesinin son dönemlerde aldığı bazı kararlarla TBMM'nin yasama yetkisini kullanmasının iyice güçleştiğine" değinen sorusu üzerine, "Türkiye'deki güçler dağılımında yasama, yargı ve yürütme arasında sistemik hatalar var. Kuşkusuz bunlar zaman içerisinde ele alınacak. Bunlara er geç çözüm üretilecek" diye konuştu.
AB DE ‘SİSTEM HATASI VAR’ DİYOR
Babacan: “AYM'nin aldığı kararlar ve konuya bakışı, bizi sizin dediğiniz türden bir tabloyla karşı karşıya bırakıyor. Bu tabloya göre TBMM'nin anayasayı hiçbir zaman tam olarak ele alma, değiştirme gücü yokmuş gibi görünüyor. Zira AYM yapılan anayasa değişikliklerini dahi iptal edebiliyor. Bunları kısmen ya da tamamen yok sayabiliyor. Zaten AB de bu açıdan bir sistem hatası olduğuna işaret ediyor”
Dişışlerı Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği hedeflediği süreçte atılması gereken yeni adımlarla ilgili olarak, “Türkiye’de reformları sadece yasaları değiştirerek yapamayız. Mutlaka anayasal değişikler de lâzım” dedi.
Çek Cumhuriyeti’nin başşehri Prag’a gitmek üzere İtalya’nın başşehri Roma’dan ayrılmadan önce soruları cevaplayan Babacan, “Anayasa Mahkemesi’nin son dönemlerde aldığı bazı kararlarla TBMM’nin yasama yetkisini kullanmasının iyice güçleştiğine” değinen soru üzerine, “Türkiye’deki güçler dağılımında yasama, yargı ve yürütme arasında sistemik hatalar var. Kuşkusuz bunlar zaman içerisinde ele alınacak. Bunlara er geç çözüm üretilecek” diye konuştu.
Bakan Babacan, “yeni anayasa hazırlığının tümüyle bir kenara bırakılıp bırakılmadığına” ilişkin soru üzerine ise şunları söyledi: “Yeni bir anayasa tabiri yerine, kapsamlı bir anayasa değişikliği demenin daha uygun olduğunu düşünüyorum. Bizim internette de yayımladığımız ulusal programımızda bu konular zaten var. O programdaki yargı reformu stratejisinin detayına bakarsanız, pek çok anayasal düzenleme zaten öngörülüyor. Ancak Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararlar ve konuya bakışı, bizi sizin dediğiniz türden bir tabloyla karşı karşıya bırakıyor. Bu tabloya göre TBMM’nin anayasayı hiçbir zaman tam olarak ele alma, tam olarak değiştirme gücü yokmuş gibi görünüyor. Zira, Anayasa Mahkemesi yapılan anayasa değişikliklerini dahi iptal edebiliyor. Bunları kısmen ya da tamamen yok sayabiliyor. Zaten Avrupa Birliği de bu açıdan bir sistem hatası olduğuna işaret ediyor.”
Babacan, son cumhurbaşkanı seçimi süreci, parti kapatma dâvâsı gibi konuların da Türkiye’de yasama, yargı ve yürütme arasındaki güçler dağılımındaki sistemik hataları dışa vurduğuna değinerek, “Ben, Türkiye’de olup bitenlere dışardan bir gözle bakmanın da önemli olduğunu düşünüyorum. Bugün açıklanan İlerleme Raporu’nun niteliği de budur. Müzakere sürecini de İlerleme Raporu’nu da ülkemizi daha yüksek standartlara kavuşturmak için kullanmakta yarar var. Durmak yok, hep beraber yola devam” diye konuştu. Roma / aa
|