“Türkiye Cumhuriyetinin yasama, yürütme ve yargı erklerinin ayrılığı ilkesine dayandığını ifade ederek, ''Hiçbir erk anayasadan doğan haklarını kullanırken kendisini başka bir erkin yerine koyamaz ve olmayan yetkiyi kullanamaz'' diyen Toptan, “Yokluklar içerisinde büyük mücadeleler sonucunda var edilen Türkiye Büyük Millet Meclisinin millet adına kullandığı yasama yetkisi mutlaktır” şeklinde konuştu.
MECLİS, YETKİSİNİ KİMSEYLE PAYLAŞMAZ
“Kurucu iradeden aldığı ilhamla ülkemizin önünü açan kararlar alan Meclisimizin bu yetkisini hiçbir güçle paylaşması beklenemez” ifadesini kullanan Toptan, “Kuruluşundan bu yana geçen 88 yılda destansı birçok kararları alan, Kurtuluş Savaşını yöneten, Cumhuriyeti kuran Meclisimizin başta laiklik olmak üzere Cumhuriyetin temel değerlerine sadakatinden kuşku duymaya kimsenin hakkı yoktur” dedi.
Meclisin yetkisini kimse kullanamaz
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Türkiye Cumhuriyeti’nin yasama, yürütme ve yargı erklerinin ayrılığı ilkesine dayandığını belirterek, ‘’Hiçbir erk Anayasadan doğan haklarını kullanırken kendisini başka bir erkin yerine koymaz ve olmayan yetkiyi kullanamaz’’ dedi.
Toptan, İstanbul Aydın Üniversitesinin 2008-2009 eğitim öğretim yılının açılışında yaptığı konuşmada, üniversite açılışlarına katılmaya özen gösterdiğini ifade etti.
Sayıları 130’u geçen üniversitelerin Türkiye’ye büyük bir güç kattığını dile getiren Toptan, eğitimin, sorunların çözümünün temel anahtarı olduğunu vurgulayarak, eğitim ile kalkınma ve ilerleme hamlelerinin tamamlanıp yoksulluk ve terör gibi sorunların yenilebileceğini dile getirdi.
‘’Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti, tüm çağdaş demokrasilerde olduğu gibi yasama, yürütme ve yargı erklerinin ayrılığı ilkesine dayanmaktadır’’diyen Toptan, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Demokratik sistemimiz için vazgeçilmez olan her erkin görev ve yetkilerinin sınırları da Anayasamızda ve ilgili yasalarda açıkça belirlenmiştir. Erkler ayrılığı demokratik sistemimizin temelini oluşturan üç kuvvetin uyumlu çalışmasını, birbirine müdahale etmemesini, üstünlük taşımamasını gerekli kılmaktadır. Hiçbir erk Anayasa’dan doğan haklarını kullanırken kendisini başka bir erkin yerine koymaz ve olmayan yetkiyi kullanamaz. Yokluklar içerisinde büyük mücadeleler sonucunda var edilen Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin millet adına kullandığı yasama yetkisi mutlaktır. Kurucu iradeden aldığı ilhamla ülkemizin önünü açan kararlar alan Meclisimizin bu yetkisini, hiçbir güçle paylaşması beklenemez. Ülkemizde son yaşanan gelişmelere baktığımızda maalesef demokratik sistemimizin temelini oluşturan kuvvetler ayrılığının işleyişi konusunda ciddî endişeler taşındığı görülmektedir. Meclisimizin başta laiklik olmak üzere Cumhuriyetin temel değerlerine sadakatinden kuşku duymaya kimsenin hakkı yoktur.’’
|