Doğu Konferansı Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, küresel finansal krizle yaşananların benzerinin 2001 yılında Türkiye’de yaşandığını, krizin faturasını işçi, köylü, memur ve esnafın ödediğini söyledi.
Doğu Konferansı Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu küresel finansal krizle yaşananların benzerinin 2001 yılında Türkiye’de yaşandığını, krizin faturasını işçi, köylü, memur ve esnafın ödediğini söyledi.
Siyasal Düşünce Platformu tarafından ‘’Küresel Finans Krizi ve Türkiye’ye Etkileri’’ konulu toplantı yapıldı. Küresel finans krizine nasıl gelindiğine ilişkin değerlendirmelerde bulanan Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, ABD Hükümetinin 700 milyar dolarlık banka kurtarma yardımının faturasını kendi halkına ödeteceğini iddia etti Bekaroğlu, aynı durumun benzerinin 2001 krizinde Türkiye;de de olduğunu, aslında bir finans krizi olan krizin faturasını işçi, köylü, memur ve esnafın ödediğini söyledi. Türkiye;nin küresel finans krizinden bağımsız olmadığını ifade eden Bekaroğlu, Türkiye’nin 6 seneden beri yalancı cenneti yaşadığını, kriz ardından ülkeye akan sıcak paranın akmayacağını, reel sektörün 100 milyar dolar civarında olan artan borç maliyetiyle yüz yüze geldiğini söyledi.
Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr Örsan Konuralp Öymen de kapitalizmin kendisinin bir kriz olduğunu, küresel finans krizinin ise kriz içinde bir kriz olduğunu savundu. Kriz ardından ekonominin borsa, banka ve şirkete indirgendiğini anlatan Öymen, vatandaşın her gün yaşadığı ekonominin göz ardı edildiğini söyledi
Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Somel ise finans krizi mağdurlarının halklar olduğunu savundu. Kol gücünün beyin gücünün yerini aldığı görüşlerinin, ahlâkî açıdan tartışmalı olduğunu dile getirdi.
|