KAYSERİ 12. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Bülent Ünsal, ‘’eczanelerin camlarına ‘SGK’ yazdık, müşteri sayımız azaldı, arkadaşlar SGK yerine yeniden ‘SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı Reçeteleri Yapılır’ yazısı yazdırıyorlar’’ dedi.
Yeni Sosyal Güvenlik Yasası’nın, 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girmesiyle birlikte, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve yeşil kartlılar, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) adı altına tek çatı altında birleşti. Ancak birçok eczanenin camında, SGK yerine hâlâ, ‘’SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı mensupları ile yeşil kartlıların ilaçları verilir’’ yazıları yer alıyor.
Kayseri 12. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Bülent Ünsal, yasanın değişmesine ve sosyal güvenlik kuruluşlarının tek çatı altında toplanmasına rağmen, vatandaşların bu değişikliği henüz ‘’algılayamadığını’’ ve kendisinin bağlı olduğu kurumun ismini görmediği eczaneye gitmediğini bildirdi.
Vatandaşların SGK kısaltmasının anlamını bilmediğini ileri süren Ünsal, şunları söyledi:
‘’Vatandaş, SGK’nın daha ne olduğunu bilmiyor. Hâlâ ‘Ben BAĞ-KUR’luyum’ ‘SSK’lıyım’ diye geliyor. Eczanelerin camlarına ‘SGK’ yazdık, müşteri sayımız azaldı, arkadaşlar SGK yerine yeniden ‘SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı Reçeteleri Yapılır’ yazısı yazdırıyorlar. Cama bakan hastanın eczaneye yönelişi etkileniyor. Sadece Kayseri’de değil, bütün Türkiye’de bu böyle. Örneğin, SSK’lı bir vatandaş, camında ‘SSK’ yazan eczaneye gidiyor, ‘SGK’ yazan eczaneye gitmiyor. Halbuki, SGK yazan eczane, SSK’lının da, BAĞ-KUR’lunun da, Emekli Sandığı mensubunun da reçetesindeki ilaçları veriyor.’’
SGK AMBLEMİNE TELİF ÜCRETİ
SGK yazısını ve logosunu kullanmada da bir takım sıkıntılar yaşandığını ifade eden Ünsal, şunları kaydetti: ‘’SGK Kayseri İl Müdürlüğünden bir yazı geldi ve eczane camlarındaki bütün yazıların silinerek, sadece SGK yazılması istendi. Biz bunu üyelerimize duyurduk. Bir ay sonra bir yazı daha geldi. Bu amblem ve logo, bir firmaya yaptırılmış. Logoyu ve amblemi orijinal haliyle kullanırsak, telif ücreti ödemek durumunda kalırmışız. SGK amblemini ve logosunu kullanamıyoruz. SGK’nın orijinal logosunu kullandığımızda, telif ücreti ödemek zorunda kalıyoruz. Biz de düz yazı ile SGK yazdırıyoruz.’’ Bütün bu mevzuat değişikliklerine ayak uyduramadıklarını belirten Ünsal, ‘’bu kadar değişime biz nasıl ayak uyduramıyorsak, halk da uyduramıyor. Sık değişen yönetmelikler, kafa karışıklığına neden oluyor’’ diye konuştu.
|