SOSYAL güvenceleri bulunmayan, derme çatma çadırlarda yaşam süren ve ebeveynlerinin ‘’ne kadar çocuk o kadar yevmiye’’ anlayışını terk eden genç tarım işçileri, çocuklarının da ‘’kendileri gibi sefalet içinde yaşama mahkûm olmamaları için’’ aile planlamasını öğrenerek, en fazla üçte karar kıldı.
Güney ve Güneydoğu Anadolu’dan Çukurova’ya gelen, elektriği, sağlıklı içme suyu ve tuvaleti bile bulunmayan, naylon, bez ve kamışlardan yapılmış çadırlarda hayatlarını sürdüren genç tarım işçileri, gelecekte çocuklarının da kendileri gibi olmasını istemiyorlar.
Ebeveynlerinin ‘’ne kadar çocuk o kadar yevmiye’’ düşüncesiyle en az 8-10 evlât sahibi olduğu genç tarım işçileri, eğitim çalışmaları sayesinde aile planlamasını öğrendiler. ‘’En fazla 3 çocuk’’ta karar kılan tarım işçileri, ‘’çocuklarının da kendileri gibi sefalet içinde yaşamasını’’ istemiyorlar. Kocalarını da az çocuk sahibi olma konusunda ikna etmeye çalışan genç tarım işçilerinden Melike Gündüz, şöyle konuştu:
‘’Ağalar, topraktan para kazanamayınca bizim de yevmiyemizi kesti. Bir de her şey makineleşti. En büyük çalışma alanlarımız olan pamuk tarlalarına hasat makineleri girdi. Her yıl, memlekete, birikmiş para yerine borçla dönmeye başladık. Bu şartlarda nasıl fazla çocuk isteriz. Gezici sağlık ekibi görevlileri, aile planlaması konusunda bizleri bilinçlendirdi. Görevliler, bize, çocuk konusunda dikkatli davranmamız gerektiğini öğretti.’’ Ayten Gündüz de ablası gibi düşündüğünü belirterek, maddî durumlarının iyi olmaması sebebiyle ‘’bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olmak’’ istediğini söyledi. Kendileri tarlada çalışırken çocuklarını ya yanlarında götürmek ya da çadırda bırakmak zorunda kaldıklarını anlatan Ayten Gündüz, ‘’Çocuklarımın iyi şartlarda yetişmesini isterim’’ diye konuştu.
GÖREVLİLERİN ÇALIŞMASI OLUMLU SONUÇ
VERİYOR
Adana İl Sağlık Müdürü Çağlar Çatak da yöreye gelen tarım işçilerine gezici sağlık ekipleriyle hizmet vermeyi sürdürdüklerini söyledi. Özel donanımlı araçlarda, doktor, ebe, hemşire ve yardımcı sağlık personelinin görev yaptığını belirten Çatak, şöyle konuştu: ‘’Doktorlar muayene esnasında gerekli görülmesi durumunda hastaneye gitmesi gereken vatandaşları yönlendirirken, ebeler ise ana çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetleri veriyorlar. Çocukların ve gebelerin takibi, aşı takvimleri sürekli olarak gerçekleştiriliyor. Aile planlaması konusunda özellikle genç tarım işçilerinin son derece ilgili oldukları gözleniyor.’’
|