İngiliz The Independent gazetesi dâvânın Türkiye için bir demokrasi sınavı olduğunu yazdı. Laik bir çetenin halkı hükümete karşı kışkırtmak için cinayet planları yaptığına dair suçlamalara dikkat çeken gazete, dâvânın Türkiye'nin en önemli siyasî dâvâlarından biri olduğunu, dâvâyla Türkiye'deki demokratik gelişmeleri önleyen gizli çetelerin nihayet alt edilmesi umudunun ortaya çıktığını bildirdi.
SUSURLUK GİBİ OLABİLİR KAYGISI VAR
Dâvâyı “generallerin yargılanacağı derin devlet dâvâsı” olarak niteleyen ve Ergenekon'un, Türkiye'nin AB üyeliğine, ülkeyi düşmanları karşısında zayıflattığı gerekçesiyle karşı çıktığını belirten Times gazetesi de, 1996'da ortaya çıkan Susurluk olayı ve bununla ilgili olarak açılan soruşturmada bir ilerleme sağlanamadığını hatırlatarak, "Şimdi Ergenekon dâvâsının da aynı duruma geleceğine dair kaygılar yaşanıyor" yorumu yaptı.
Dış basının “Ergenekon” ilgisi
“LAİK ÇETE YARGILANIYOR”
İNGİLİZ The Independent gazetesi davanın Türkiye için bir demokrasi sınavı niteliği taşıdığını yazdı. Laik bir çetenin halkı hükümete karşı kışkırtmak için cinayet planları yaptığına dair suçlamalara dikkat çeken gazete, dâvânın Türkiye’nin en önemli siyasî dâvâlarından biri olduğunu, dâvâyla Türkiye’deki demokratik gelişmeleri önleyen gizli çetelerin nihayet alt edilmesi umudunun ortaya çıktığını bildirdi. Çok tanınan laik ve sağ görüşlü kişilerden oluşan 86 sanığın ultra-nasyonalizm noktasında bir araya geldiklerini ve amaçlarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümetinin zor kullanılarak görevden uzaklaştırılması olduğunu duyuran gazete, 2455 sayfalık iddianamenin Dan Brown romanlarını andırdığını yazdı.
“SUSURLUK GİBİ OLMASIN”
The Times gazetesi ise generallerin terör suçuyla yargılanacakları “derin devlet” dâvâsının sanıklarının aşırı sağcı-laik kişiler olduklarını, cinayet, sosyal kalkışma ve askerî darbe düzenleyerek seçilmiş Türk hükümetini devirmeyi amaçladıkları suçlamasıyla karşı karşıya olduklarını yazdı. Söz konusu gruba “Ergenekon” adı verildiğine işaret eden Times, Ergenekon’un Türkiye’nin AB üyeliğine de ülkeyi düşmanları karşısında zayıflattığı gerekçesiyle karşı çıktığını bildirdi. 1996’da ortaya çıkan Susurluk olayı ve bununla ilgili olarak açılan soruşturmada bir ilerleme sağlanamadığını yazan Times, “Şimdi Ergenekon dâvâsının da aynı duruma geleceğine dair kaygılar yaşanıyor” dedi.
“TÜRK TALİBAN’I YARGILANIYOR”
Rusya’da İngilizce yayın yapan Russia Today televizyonu, Ergenekon dâvâsını “Türk Taliban’ı yargılanıyor” başlığı ile duyurdu. Devlet içinde devlet oluşturmaya çalışan yapının temizlenmesine yönelik mahkemenin Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine katkı sağlayacağı kaydedilen haberde, “Türkiye'nin ne kadar şeffaf bir ülke olduğunun göstergesi olarak görülüyor” yorumu yer aldı. Afganistan’da ABD tarafından oluşturulan Taliban’ın sonunda ABD’ye zarar vermeye başladığı ifade edilen haberde, “Afganistan’daki Taliban gibi Türkiye’de ABD tarafından eğitilen Ergenekon örgütü de güçlerini ABD’ye karşı konumlandırdı” açıklaması yer aldı.
“TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ”
İsveç medyası ise Türkiye’de “asrın davası” olarak nitelenen Ergenekon dâvâsına büyük ilgi gösterdi. İsveç’in büyük haber ajanslarından TT, abonelerine Ergenekon hakkında hazırladığı geniş bir araştırma haberi servis etti. İsveç’in çok satan gazetelerinden Sydsvenskan da dünkü sayısında Ergenekon dâvâsı hakkında geniş bir araştırma yazısı yayınladı. Türkiye’nin geleceği için çok önemli bir dâvâ olarak nitelenilen yazıda, Türkiye’nin en çok tartışılan dâvâlarından birisi olan Ergenekon’da, bir grup ulusalcının hükümete darbe girişiminde bulunmak suçundan yargılanacağı kaydedildi. İsveç’in devlet radyosu Sveriges Radio (İsveç Radyosu), Ergenekon dâvâsına geniş yer ayırdı. Radyo, örgütün, kaos ortamı oluşturarak askeri bir müdahaleye zemin oluşturmaya çalıştığını kaydetti.
|