TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ülke olarak zenginleşmenin iki çıpasının olduğunu belirterek, “Bu çıpalar güçlü ekonomi ve kaliteli demokrasidir. Bu iki unsuru yan yana getiremediğimiz sürece yoksulluğumuz devam eder” dedi.
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘’Ülke olarak zenginleşmek istiyorsak bunun iki yolu var, güçlü ekonomi ve kaliteli demokrasi’’ dedi.
Bolu Ticaret ve Sanayi Odasınca düzenlenen ‘’Dünyadaki Ekonomik Kriz ve Türkiye’ye Etkileri’’ konulu toplantıda konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin önünü açmak isteniyorsa, girişimciliğe büyük önem verilmesi gerektiğini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: ‘’Ben aslen Kayseriliyim, bizim küçüklüğümüzde yapılan ev gezmelerinde büyüklerimiz siyaset ya da futbol yerine ‘bugün ne kadar mal sattın’, ‘dün ne kadar para kazandın’ türünden konuşurlardı. Yani ekonomiyi konuşurlardı. Bugün bu kürsüye herhangi birinizi çağırsam futbol ya da siyaseti saatlerce konuşabilir, ama iş ekonomiye gelse birçoğunun uzun süreli konuşamayacağını üzülerek görmekteyim. O yüzden her işin başının ekonomi olduğunu ve gelecek planlarımızı da buna göre yapmamız gerektiğini söylemek zorundayım.’’
Kayseri de 1991 yılından sonra valilik, belediye, ticaret ve sanayi odası, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek Kayseri için ne yapmaları gerektiği hususunda el ele verdiklerinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, ‘’Ben, ‘Birlikte rahmet ayrılıkta azap vardır’ sözüne çok değer veririm. O yüzden Bolu’da da hayat görüşleri ne olursa olsun birçok kesimden insanın bir araya gelerek kent için elini taşın altına koyması gerekmektedir’’ diye konuştu.
Rakamların ekonominin geçmişini, psikolojinin ise ekonominin geleceğini simgelediğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
‘’Bugün esnafımız büyük bir umutsuzluk içinde. Yapılan anketler bunu gösteriyor, umutsuz insan bildiğiniz gibi yatırım yapamaz. Ülke tarihine baktığımızda carî açığını finanse etmekte güçlük çektiğimiz anlarda hep krizlerin çıktığını görüyoruz. Şu an da ülkemizde 47 milyar dolar cari açık var. Devlet bunun bir kısmını yabancı sermaye ile bir kısmını da reel sektör kanalı ile finanse ediyor. Kalp krizi bildiğiniz gibi kalbe giden damarlara kan gitmemesinden kaynaklanır. Ekonominin kanı da paradır. Eğer sistemde para azalmaya başlamışsa orada sorun var demektir. Şu anda da Türkiye’de böyle bir durum yaşanmaktadır. Şu anda ülkemizdeki yabancı sermaye girişi 17 milyar dolar civarındadır. Tahminler 15 milyar dolar noktasına ineceğini öngörmektedir.’’
Türkiye’nin global krizden 2001 krizinde aldığı tedbirler ve sonrasında uyguladığı ekonomi politikası sayesinde çok fazla etkilenmediğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, şöye devam etti:
‘’Devir tedbirli olma dönemidir. Hiç kimse ‘kriz bizi çok fazla etkilemiyor’, ‘bize bir şey olmaz’ türünden düşünce içerisinde olmamalıdır. Bu kriz 1929 yılından sonra yaşanan en büyük krizdir. Dünyada hiç kimse bu krizin nerede sonlanacağını bilmiyor. Şu anda krizin tam ortasındayız. ’’
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ülke olarak zenginleşmenin iki çıpasının olduğunu belirterek, ‘’Bu çıpalar güçlü ekonomi ve kaliteli demokrasidir. Bu iki unsuru yan yana getiremediğimiz sürece yoksulluğumuz devam eder’’ dedi.
Yeni bir anayasanın şart olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ‘’Bu anayasa liberal-demokrat çizgide olmalı, toplumun büyük kesiminin mutabakatı olmalı ve uzlaşarak yapılmalıdır’’ diye konuştu.
|