"Gerçekten" haber verir 19 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

70 BİNİ AŞKIN KİTAP VE DERGİYİ BAĞIŞLAYACAK

SAHİP olduğu 70 bini aşkın kitapla Türkiye’nin en büyük kitap biriktiricisi olduğunu belirten Talat Öncü, 16 yılda biriktirdiği kitaplarını, bir kütüphane kurup işletmesini üstlenecek kişi veya özel bir vakfa vermek istiyor.

53 yaşındaki işçi emeklisi Talat Öncü, 1992 yılından bu yana kitap biriktirdiğini ancak sayı 3 bine ulaşınca eşinin, ‘’Ya kitapların, ya ben’’ sözü üzerine ilk deposunu, 10 bin kitapta ikinci, 30 binde ise üçüncü deposunu aldığını belirtti. ‘’Artık yeni bir depo değil, bunları kütüphanede biriktirmek istiyorum’’ diyen Öncü, elinde 70 bini aşkın kitap, 46 bin nüsha dergi, 6 bin sinema afişi, 3 bin kartpostal, 300 harita, Osmanlı dönemi ve Anadolu Hükümeti pulları bulunduğunu, bunları, biri 100, ikisi 120 metrekarelik 3 depoda topladığını söyledi. Yer darlığı sebebiyle bunları tasnif edemediğini belirten Öncü, hayalinin 100 bin kitaplık, 3 katlı bir kütüphane olduğunu kaydetti.

Öncü, her koleksiyoncunun en büyük endişesinin, biriktirdiği eserlerin akıbeti olduğunu dile getirerek, “Kütüphane binasını ve işletmesini üstlenen, bu işle ilgilenecek özel bir vakıf veya kişiye tüm biriktirdiklerimi bağışlamaya hazırım. Ben isim peşinde de değilim, adımı tabelâsına yazsın ya da yazmasın önemli değil. Kendi vakfının adını yazsa da olur. Yeter ki bu kadar kitap bir kütüphanede halka ve araştırmacılara açılsın” dedi.

Ankara

19.10.2008


 

2. Mahmut Kütüphanesi hizmete açıldı

KKTC’NİN başşehri Lefkoşa’da, Selimiye Camii yakınında bulunan ve 1829 yılında inşa edilen Sultan 2. Mahmut Kütüphanesi, restore edilerek yeniden hizmete açıldı.

Kıbrıs Türk Vakıflar İdaresi’nin, Türkiye’nin katkılarıyla restore ettirdiği Sultan 2. Mahmut Kütüphanesi’nin açılış törenine KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sonay Adem, Vakıflar İdaresi yetkilileri ve diğer dâvetliler katıldı. Başbakan Soyer, törende yaptığı konuşmada, korunan tarihî eserlerin, Kıbrıslı Türklerin adadaki 400 yıllık varlığını sonsuza dek sürdüreceğinin en güzel örnekleri olduğunu söyledi.

Lefkoşa’nın farklı kültürlere ait eserleri hoşgörü içinde barındırdığını ifade eden Soyer, Sultan 2. Mahmut Kütüphanesi’ndeki restorasyonu, ‘’yarına dair yürüyüşte dünün iyi kavranması için yapılmış büyük, saygıdeğer bir emek’’ diye niteledi.

Başbakan Soyer, Kıbrıs tarihiyle ilgili belgelerin elektronik ortamda araştırmacıların kullanımına sunulmasının önemine işaret ederek, ‘’Tarihî bir binada, çağdaş bir teknolojiyle incelemeye başlayacağız’’ dedi.

Türk Millî Arşivciler Derneği Başkanı Mustafa Serin de restorasyon projesiyle ilgili teknik bilgiler verdi. Çalışmalarda 100 kişinin görev aldığını bildiren Serin, 2 yıl süren çalışmalarda, Kıbrıs’ın 400 yıllık tarihinin Türkçe’ye çevrildiğini ve bu işlemlerin gizlilik içinde sürdürüldüğünü anlattı. Serin, sosyal, ekonomik, kültürel ve tarihî bütün kayıtların, Türkçe’ye çevrilerek araştırmacıların kullanımına hazır hale getirildiğini söyledi.

Kıbrıs Türk Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Hatice Çavlan da 1829’da Sultan 2. Mahmut döneminde inşa edilen kütüphanenin Kıbrıs’ın ilk resmî kütüphanesi olma özelliği taşıdığına işaret ederek, duvarlarında da altın yazıyla sultanı öven ifadeler barındırdığını kaydetti.

Kütüphanenin yeniden hizmete girmesinden sonra da restore ihtiyacı duyulan bölümlerinde çalışmaların süreceğini ifade eden Hatice Çavlan, tarihe karşı sorumluluklarıyla hareket ettiklerini anlattı ve emeği geçenlere teşekkür etti.

/ Lefkoşa

19.10.2008


 

Artık tarihî mekânlar, gelişigüzel faaliyetlerin salonları olmayacak

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ‘’Aya İrini’yi de Topkapı’yı da Ayasofya’yı da gelişi güzel etkinliklerin çok renkli salonları olmaktan çıkaracağız’’ dedi.

Bakan Günay, eşi Nurten ve oğlu İnanç Günay ile, Ayasofya’da gerçekleştirilen ‘’Ayasofya’’ adlı kitabın tanıtım kokteyline katıldı. Ayasofya’ya gelişinde, Müze Müdürü Mustafa Akkaya ve görevlilerce karşılanan Bakan Günay, eserler ile müzenin aydınlatılması ve temizliğiyle ilgili bilgi aldı.

Ahizeleri inceleyen Günay, temizlik ve bakım yaptırılması gerektiğini söyledi. Müzedeki bir kitabenin mermerinin kırık olduğunu gören Günay, Müze Müdürü Akkaya’dan bu tür olumsuzlukların düzeltilmesini istedi.

Ardından, tanıtım kokteyline geçen Bakan Günay, fotoğraf sanatçısı Tahsin Aydoğmuş’un 30 yıllık bir çalışmayla Ayasofya Müzesi’ne ait eserleri siyah beyaz olarak çektiği 100’den fazla fotoğrafın yer aldığı ‘’Ayasofya’’ kitabı sergisinin açılışını yaptı.

Günay, burada yaptığı konuşmada, bu faaliyetin, son bir haftada katıldığı 3. faaliyet olduğunu, daha önce Viyana’nın önemli bir mekânında Efes ile ilgili bir kitap tanıtımında ve bir serginin açılışında bulunduğunu aktardı.

O açılış ile katıldığı şimdiki açılış arasındaki temel farkın, ‘’orada toplantıya katılanların sunumu sessiz bir şekilde dinlemesi’’ olduğunu ifade eden Günay, ‘’Orada gösterilen dikkat, beni kıskandıracak kadar Türkiye’deki dikkatten fazlaydı’’ dedi.

Bakan Günay, Viyana’daki açılışın ardından Frankfurt Kitap Fuarına katıldığını ve dünyanın en büyük kitap fuarında Türkiye’nin Salı gününden bu yana 100’den fazla yayın evi, 250’den fazla yazar ve edebiyat insanı, toplamı 800’e ulaşan kültür ve san'at adamıyla yer aldığını söyledi.

Günay, bu kişilerin Türkiye’nin tanıtımına Frankfurt’ta çok ihtiyaç duyulan biçimde, kültür ve san'at kavramıyla özdeşleştirerek katkıya çalıştıklarını ve çalışmaya devam ettiklerini kaydetti.

İÇİMİ HÜZÜN KAPLIYOR

Bakan Günay, 1500 yıldan daha eskiye giden Ayasofya’nın çok özel bir mekân, insanlığın ayakta duran en büyük anıt ve mabetlerinden biri olduğunu vurgulayarak, ‘’Tüm dinlerden bağımsız olarak söylüyorum, bir insanlık anıtı ve bütünüyle bir insanlık mabedi Ayasofya. Böyle sosyal bir mekânda, Ayasofya ile bütünleşmiş bir mekânın, o bütünleşmeyi simgeleyen bir eserle kendisini ortaya koyması, gerçekten çok alkışlanacak, övgü ve saygıyla söz edilecek bir davranış’’ şeklinde konuştu. Günay, fotoğraf san'atçısı Aydoğmuş’a da çalışmasından dolayı teşekkür etti.

Sadece İstanbul ve Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli eserlerinden Ayasofya’nın sahiplenmeye çok ihtiyacı olduğunu dile getiren Günay, bu anıta karşı, bu toplantı vesilesiyle yapmaları gerekenleri bir kez daha hatırlamak gerektiğini söyledi.

Bakan Günay, şöyle devam etti: ‘’Bir süreden bu yana Türkiye Cumhuriyeti’nin Kültür Bakanı olarak bu çevreye geldikçe, bu yapıya girdikçe, ne yazık ki içimi hüzün kaplıyor. 15 yıldan bu yana, bu yapının orta yerindeki bu iskelenin artık işlevini tamamlaması ve kaldırılması zamanının geldiğini, hatta geçtiğini düşünüyorum. Ve yakın bir gelecekte bununla ilgili çalışmalarımızı bu Kasım ayından itibaren başlatacağız. Yapılması gereken düzenlemeleri, restorasyon çalışmalarını hızla yapmaya çalışacağız. Ve bu anıtın görülmesini engelleyen bu demir yığınını ortadan kaldırmaya çalışacağız, ama Ayasofya’ya karşı yapmamız gerekenler, sanıyorum sadece bundan ibaret değil. Bütünüyle bu yapının dışarıdan itibaren içeriye kadar elden geçirilmesi, yeniden her santimetre karesine dikkatle, sevgiyle bakılması, elden geçirilmesi, onarılması ve yeniden binlerce yıl ayakta kalacak şekilde İstanbul’a, Türkiye’ye ve dünyaya armağan edilmesi gerekiyor.’’

İstanbul’u 2010 yılında Avrupa Kültür Başşehri olmaya hazırladıklarını ve İstanbul’un zaten bir kültür başşehri olduğunu ifade eden Günay, ‘’Bu proje çerçevesinde yapacağımız en anlamlı işlerden biri, Ayasofya’yı ve Ayasofya’yı merkez alan tüm bu tarihsel mekânın yeni baştan elden geçirilerek, dünyanın başka kültürle ve turizmle anılan kentlerinde olduğu gibi bütün dünyanın beğenisine sunulmasını sağlamak olacaktır. Önümüzdeki temel görevin bu olduğuna bütün kalbimle inanıyorum. Hep birlikte bunu yapmaya çalışacağız’’ şeklinde konuştu.

19.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır