Gazİantep’te kimi çiftçi aileler kuraklığa meydan okuyan ‘’deşti domates’’ ve ‘’haylan kabağı’’ üretiyor.
Çiftçiler, sebze üretiminin genellikle sulu koşullarda yapıldığına dikkati çekerek, tarlalarını sulama imkânından yoksun olmaları sebebiyle sulama suyu kullanmadan domates ve kabak yetiştirdiklerini belirtti. ‘’Desti domates’’ olarak bilinen domateslerin olgunlaşmış olanlarıyla sebze ihtiyaçlarını karşıladıklarını, olgunlaşmamış olanlarını ise turşu yaptıklarını ve turşu yapacak ailelere sattıklarını belirtti. Sulama suyu kullanmadan yetiştirdikleri kabağın ise ‘’haylan kabağı’’ adıyla bilindiğini ifade eden çiftçiler, bu sebzeyi dolmalık olarak kuruttuklarını ve kışın tükettiklerini ifade etti. Çiftçi Yılmaz Bozkurt, ‘’desti domates’’ ve ‘’haylan kabağı’’ üretimini para kazanmak için değil kendi ihtiyaçlarını karşılamak için yaptıklarına dikkati çekti.
|