SağlIk şikâyetlerinde ilk olarak aile hekimi veya sağlık ocağına gidilmesi şartı eleştirilere maruz kalırken, en yetkili makam konuya açıklık getirdi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, kasım ayından itibaren 4 ilde, yeni yıldan itibaren 19 şehirde uygulanacak sistemin tedavi hizmetlerini kısıtlamayacağını söyledi. Acil hallerde vatandaşın istediği hastaneye gidebileceğini aktaran Acar, “Aile hekimliği olmayan illerde vatandaşlar katılım payı ödemek suretiyle 1. basamak sağlık ocaklarına, üniversite hastanelerine, devlet hastanelerine ve özel hastanelere gidebilirler” diye konuştu.
Sevk zinciri ve katkı paylarıyla ilgili CİHAN’a açıklamalarda bulunan Fatih Acar, sistemin halen kamuoyunda bilinmeyen yönlerinin olduğunu kaydetti. Genel olarak bakıldığı zaman reformla birlikte sağlık alanında çok geniş açılımlar getirdiklerine dikkat çeken Acar, 18 yaş altındaki herkesin sağlık güvencesinde olduğu, bütün vatandaşların sağlık şemsiyesine alındığı bir sistemi hayata geçirdikleri vurgusu yaptı. Bu açılımlarla birlikte sağlık alanının finansal açıdan sürdürülebilmesini değerlendirme gerekliliğinin doğduğunu ifade eden Acar, “2009 yılı projeksiyonunda sağlık konusunda alacağımız SGK sağlık prim gelirleri 18,5 milyar YTL. Giderler ise 29-30 milyar YTL civarında. Dolayısıyla sağlık sistemimizin uzun sürdürülebilirliği açısından yeni açılımlarla birlikte finansal açıdan sorunları masaya yatırmak zorundayız. Bu yüzden bütün dünyada gelişmiş kullanılmakta olan katılım payı uygulamasını sevk zinciri uygulamasını mutlaka değerlendirmek ve tedrici olarak hayata geçirmek zorundayız.” diye konuştu. Aile hekimliği uygulamasının 23 ilde hayata geçtiğini dile getiren Acar, geçiş sürecinin sıkıntılı olmaması bakımından pilot olarak 4 il belirlediklerini söyledi.
1 OCAK 2009’DAN İTİBAREN
Sevk sisteminin ilk olarak 1 Kasım’dan itibaren Denizli, Bayburt, Gümüşhane, Isparta’da uygulamaya geçeceğini aktaran Başkan Acar, “Buralarda önce vatandaşlar aile hekimlerine gidecek. Doktorun gerek duyması halinde 2 ve 3 basamak hastanelere gönderilecek. Biz burada insanların sağlığını kısıtlayıcı bir düzenleme getirmiyoruz. Sistem oturtuyoruz.” dedi. Aile hekimine gidilmesi gerektiğini kaydeden Acar, aile hekiminin hastanın üniversite, devlet ve özel hastaneye gitmesi konusunda karar alması halinde bir üst sağlık kuruluşuna sevk edileceğini vurguladı. 19 ilde ve diğer, Sağlık Bakanlığı’nca hayata geçirilecek illerde de 1 Ocak 2009 tarihi itibariyle sevk zincirine geçileceğine işaret eden Acar, “Hazırlıklar kurum olarak tamamlandı. Sağlık Bakanlığı gerekli tedbirleri alıyor. Herhangi bir sıkıntı yaşanmayacak” diye konuştu.
Aile hekimliği ve sağlık ocaklarının 1. basamak olarak geçtiğine işaret eden Acar, 1. basamağa gitmeden 2. ve 3. basamak hastanelere giden vatandaşların tedavi ve muayene masraflarını devletin karşılamayacağını vurguladı. Acar, sevk zincirinin acil haller dışında uygulanacağını hatırlattı.
|