Kurak geçen bir yılın ardından Eylül ayında yağan yağmurlar, tarımsal üretim için umut verse de geçen yılın etkilerinin henüz ortadan kalkmamış olması sebebiyle çiftçinin tedirginliği devam ediyor.
İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, şehirde Eylül ayında uzun yıllar ortalaması 3,7 olan yağışlı gün sayısı 5 olarak, yağış miktarıysa 13,4 kilogram olan ortalamanın 41,6 kilogram üzerinde gerçekleşti ve metre kareye toplam 55 kilogram yağış düştü. Geçen yıl oldukça kurak bir yıl yaşayan İzmir’de meydana gelen yağış düzeyi, son derece sıkıntı yaşanan tarımsal üretim açısından umut olmakla birlikte, geçen yılın etkileri tamamıyla ortadan kalkmaması sebebiyle bölge çiftçisinin endişelerinin devam ettiği bildirildi. İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, yaptığı açıklamada, 2007 yılında bölgede had safhada kuraklık yaşandığını ve bunun sonucunda büyük sıkıntılar ortaya çıktığını söyledi.
Bölgede kuraklık sonucu özellikle buğday gibi tahıl üretiminde yok denecek düzeyde ürün kayıpları oluştuğunu, bunun yanında zeytin, incir gibi bölgenin simgesel ürünlerinde ciddî verim düşüşleri yaşandığını anlatan Köse, Eylül ayında meydana gelen yağışların çiftçi için umut olduğunu ifade etti.
“SIKINTILAR TÜMÜYLE GEÇMEDİ”
Köse, bununla birlikte, meydana gelen yağışların geçen yıl yaşanan kuraklığın etkilerini tamamıyla ortadan kaldırmasının mümkün olmadığına işaret ederek, şunları kaydetti:
‘’Geçen yıl bu mevsimde İzmir’deki baraj doluluk oranı yüzde 19-20’lerde seyrederken, kış mevsiminde yeterli yağışların olmaması ve geçen bir yıllık süre içinde kullanım ve buharlaşmayla bu oran bugünlerde yüzde 6 civarında bulunuyor. Yağan bu sevindirici yağışların ardından da durumun değişmesi söz konusu değil. Bununla birlikte yer altı su kaynakları da henüz yeterince beslenmiş değil. Yağış miktarı elbette geçen yıla göre artmış durumda ve bu son derece sevindirici ama bu yağışlar tarımsal üretimimiz açısından umut verici olsa da sonbahar ve kış dönemine girerken geçen yılın sıkıntısı dikkate alındığında, çiftçinin tedirginliği devam ediyor. Umudumuz ve beklentimiz yağışların devam etmesi.’’
EN ÇOK UZUN YILLI MEYVE ÜRETİMİ FAYDALANACAK
Köse, meydana gelen yağışların, tek yıllık bitki
üretimi noktasında karar arifesinde olan çiftçi için cesaret verici olduğunu belirtti. Bölgede tahıl üretimi yapacak çiftçinin, yağışlarla birlikte geçen yıl yaşadığı talihsizliği bir kenara bırakarak yeniden üretim için hazırlıklara başladığını ifade eden Köse, Eylül ayında meydana gelen yağışların somut olarak en büyük faydayı ise uzun yıllı meyve veren zeytin, narenciye gibi ağaçların göreceğini kaydetti. Sedat Köse, bu mevsimde yağan yağışların, uzun yıllı meyve üretimi yapılan bahçelerde verimliliğin artması açısından son derece faydalı olduğunu sözlerine ekledi.
|